islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5065
EURO
34,9070
ALTIN
2.425,83
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Ürdün tarihinin en şiddetli kuraklıklarından biriyle karşı karşıya

Su ve sulama bakanlığı iletişim başkanı Omar Salameh, yağmurların büyük ölçüde azaldığını ve normal sonbaharın yalnızca yüzde 60’ına tekabül ettiğini açıkladı. Durum kritik, dedi. Mahsul sulamanın ötesinde, kuraklık içme suyuna erişimi de azaltabilir.

Ürdün tarihinin en şiddetli kuraklıklarından biriyle karşı karşıya

Su ve sulama bakanlığı iletişim başkanı Omar Salameh, yağmurların büyük ölçüde azaldığını ve normal sonbaharın yalnızca yüzde 60’ına tekabül ettiğini açıkladı. Durum kritik, dedi. Mahsul sulamanın ötesinde, kuraklık içme suyuna erişimi de azaltabilir.

Mirat Haber Ajansı

Ghor al-Haditha, başkent Ürdün Amman’ın yaklaşık 80 kilometre güneyinde yer almakta. Bereketli bölge birçok pazar bahçesine ev sahipliği yapıyor, ancak kuraklıktan dolayı ağır bir bedel ödedi. Yakındaki Ölü Deniz’in tuzlu suları da dramatik bir şekilde azalıyor. Genellikle Ekim’den Nisan’ın sonuna kadar devam eden son yağmur mevsimi zayıftı. Su ve sulama bakanlığı iletişim başkanı Omar Salameh, yağmurların büyük ölçüde azaldığını ve normal sonbaharın yalnızca yüzde 60’ına tekabül ettiğini açıkladı. Durum kritik, dedi. Mahsul sulamanın ötesinde, kuraklık içme suyuna erişimi de azaltabilir. Ürdün’ün yılda yaklaşık 1,3 milyar metreküp suya ihtiyacı var, ancak mevcut miktarlar yaklaşık 850 ila 900 milyon metreküp. Salameh, eksikliğin düşük yağış, küresel ısınma, nüfus artışı ve ardışık mülteci girişlerinden kaynaklandığını söyledi. Daha da kötüsü, koronavirüsle ilgili sınır kapanışları nedeniyle ihracat geçen yıl beşte bir düşüşün ardından ürün fiyatları düştü. Pandemi, oteller ve restoranlar gibi büyük müşterileri de çok etkiledi.

https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2021/05/000_98E6A8.jpg

Bu yıl, üç içme suyu barajının rezervleri, şu anda normal kapasitelerinin sadece üçte biri olan kritik seviyelere ulaştı. Aynı zamanda, insanlar kısıtlamaların ortasında evde kaldıklarından, pandeminin başlangıcından bu yana hanehalkı su tüketimi yüzde 10 arttı. Sakinleri olabildiğince az kullanmaya çağıran Salameh’e göre, ülke bu yıl toplamda 40 milyon metreküp su sıkıntısı yaşayacak. Uzmanlar, Ürdün’ün tarihinin en şiddetli kuraklıklarından birinin pençesinde olduğunu belirtiyor. Ancak çoğu, en kötüsünün henüz gelmediği konusunda uyarıyor.

Çevre bakanlığı, Ürdün’ün dünyanın en fazla su kıtlığı yaşayan ülkeleri arasında olduğunu söylüyor ve ısınan bir gezegenin durumu daha da ağırlaştıracağından korkuyor. Bakanlık, Ulusal İklim Değişikliği Politikasında, iklim değişikliğinden kaynaklanan artan sıcaklıklar ve daha düşük yağışların mahsulleri ve su mevcudiyetini olumsuz etkileyeceğini ifade ediyor. Dünya Bankası tarafından kullanılan tahminlere göre, ortalama yıllık sıcaklığın iki santigrat derece artması ve yağışların 2050 yılına kadar beşte bir oranında azalması bekleniyor. Amman, komşusuyla 1994’te imzalanan barış anlaşması uyarınca, İsrail’in krallığa yılda 55 milyon metreküp suyu ücretsiz sağlamakla yükümlü olduğunu söylüyor. Bu yıl Ürdün, İsrail’den sekiz milyon metreküp su sağlamasını istedi, ancak yalnızca üç milyon metreküp satmak için bir anlaşma yapıldı. Salameh, eksikliği telafi etmek için Ürdün’ün su tablasından su pompalaması gerekeceğini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.