Ürdün tarihinin en şiddetli kuraklıklarından biriyle karşı karşıya

Su ve sulama bakanlığı iletişim başkanı Omar Salameh, yağmurların büyük ölçüde azaldığını ve normal sonbaharın yalnızca yüzde 60’ına tekabül ettiğini açıkladı. Durum kritik, dedi. Mahsul sulamanın ötesinde, kuraklık içme suyuna erişimi de azaltabilir.

Mirat Haber Ajansı

Ghor al-Haditha, başkent Ürdün Amman’ın yaklaşık 80 kilometre güneyinde yer almakta. Bereketli bölge birçok pazar bahçesine ev sahipliği yapıyor, ancak kuraklıktan dolayı ağır bir bedel ödedi. Yakındaki Ölü Deniz’in tuzlu suları da dramatik bir şekilde azalıyor. Genellikle Ekim’den Nisan’ın sonuna kadar devam eden son yağmur mevsimi zayıftı. Su ve sulama bakanlığı iletişim başkanı Omar Salameh, yağmurların büyük ölçüde azaldığını ve normal sonbaharın yalnızca yüzde 60’ına tekabül ettiğini açıkladı. Durum kritik, dedi. Mahsul sulamanın ötesinde, kuraklık içme suyuna erişimi de azaltabilir. Ürdün’ün yılda yaklaşık 1,3 milyar metreküp suya ihtiyacı var, ancak mevcut miktarlar yaklaşık 850 ila 900 milyon metreküp. Salameh, eksikliğin düşük yağış, küresel ısınma, nüfus artışı ve ardışık mülteci girişlerinden kaynaklandığını söyledi. Daha da kötüsü, koronavirüsle ilgili sınır kapanışları nedeniyle ihracat geçen yıl beşte bir düşüşün ardından ürün fiyatları düştü. Pandemi, oteller ve restoranlar gibi büyük müşterileri de çok etkiledi.

Bu yıl, üç içme suyu barajının rezervleri, şu anda normal kapasitelerinin sadece üçte biri olan kritik seviyelere ulaştı. Aynı zamanda, insanlar kısıtlamaların ortasında evde kaldıklarından, pandeminin başlangıcından bu yana hanehalkı su tüketimi yüzde 10 arttı. Sakinleri olabildiğince az kullanmaya çağıran Salameh’e göre, ülke bu yıl toplamda 40 milyon metreküp su sıkıntısı yaşayacak. Uzmanlar, Ürdün’ün tarihinin en şiddetli kuraklıklarından birinin pençesinde olduğunu belirtiyor. Ancak çoğu, en kötüsünün henüz gelmediği konusunda uyarıyor.

Çevre bakanlığı, Ürdün’ün dünyanın en fazla su kıtlığı yaşayan ülkeleri arasında olduğunu söylüyor ve ısınan bir gezegenin durumu daha da ağırlaştıracağından korkuyor. Bakanlık, Ulusal İklim Değişikliği Politikasında, iklim değişikliğinden kaynaklanan artan sıcaklıklar ve daha düşük yağışların mahsulleri ve su mevcudiyetini olumsuz etkileyeceğini ifade ediyor. Dünya Bankası tarafından kullanılan tahminlere göre, ortalama yıllık sıcaklığın iki santigrat derece artması ve yağışların 2050 yılına kadar beşte bir oranında azalması bekleniyor. Amman, komşusuyla 1994’te imzalanan barış anlaşması uyarınca, İsrail’in krallığa yılda 55 milyon metreküp suyu ücretsiz sağlamakla yükümlü olduğunu söylüyor. Bu yıl Ürdün, İsrail’den sekiz milyon metreküp su sağlamasını istedi, ancak yalnızca üç milyon metreküp satmak için bir anlaşma yapıldı. Salameh, eksikliği telafi etmek için Ürdün’ün su tablasından su pompalaması gerekeceğini belirtti.

Recent Posts

  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

6 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

7 saat ago
  • Gündem

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze’den Görüntüler

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze'den Görüntüler Gazze Şeridi'nde İsrail'in Amansız Saldırısı ve Filistinlilerin Güçlü Mücadelesi Gazze…

7 saat ago
  • Makale

Gazze Konusunda “Duygu Ötesi Yaşayan İnsanlar”

Prf.Dr. Erol Göka ‘’İDE'de(İslam Düşünce Enstitüsü)" yapılan oturumda dünyada şahit oldukları binlerce zulme karşı, duyarsız…

7 saat ago
  • Gündem

Sait Çamlıca: Teknolojiyi Akıllıca ve Müslümanca Kullanın!

Eğitimci Yazar Sait Çamlıca Çekmeköy Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle ‘Teknoloji…

8 saat ago