islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5459
EURO
35,0080
ALTIN
2.427,35
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Uzay askeri kuvvetlerinin yükselişi

Uzay askeri kuvvetlerinin yükselişi
Mirat Haber Ajansı

Dünyanın dört bir yanındaki uluslar, savunma ve saldırı yeteneklerini uzayda bugünün ve yarının savaşları için artırmaktalar. Mesele önemli, çünkü uzayı bir savaş alanı olarak kullanmaları teknolojik olarak gelişmiş ülkelerin düşmanlarına hükmetmeleri için yeni yollar açmakta. Ama aynı zamanda ülkeleri yeni şekillerde saldırılara karşı daha savunmasız hale getirebilir. Analistler, uzayın, ne tanım seçilirse seçilsin zaten silah haline getirildiğini söylüyor. Uzay, uydu karşıtı testlerden uzaya adanmış askeri komutanlıklar kurmaya kadar, dünya çapındaki ordular için ayrılmaz bir tiyatro alanı haline geliyor.

Uzay kuvvet komutanlığının yıldönümü

Bu ay ilk yıl dönümünü kutlayacak olan ABD Uzay Kuvvetleri, kısmen ABD’yi uzayda tehdit eden ülkeleri caydırmak için kuruldu. Temmuz ayında Rus uydusu, sözde anti-uydu silah testinde başka bir Rus uydusunun yakınında bir mermi fırlattığı görüldü. Mart 2020 itibariyle, Çin’in düşman uydularını kör edecek teknolojiye sahip olduğu bildirildi. Fransa ve Japonya da yakın zamanda kendi askeri uzay bölümlerini oluşturarak bugün dünyanın her yerindeki askeri operasyonlar için uzayın nasıl kilit önemde olduğunu gösteriyor. ABD ve diğer ülkeler, askerleri güvende tutmak için uydulara güveniyor.

Bunlara ilaveten, giderek artan sayıda ülke, toplumlarına, ekonomilerine ve ordularına fayda sağlayacak şekillerde uzaya güveniyor, bu nedenle yörüngeye erişimi sağlamaya yardımcı olacak araçlara yönelmeleri mantıklı. Zengin ülkeler, alanı çeşitli şekillerde kendi yararlarına kullanabilirlerken, bunu yapmak yeni güvenlik açıkları da oluşturuyorlar. Uzayda altyapı kurmak pahalıdır, ancak onu yok etmek görecel olarak kolay. Şimdiye kadar ülkeler, kısmen bu tür bir saldırının geniş kapsamlı jeopolitik sonuçları nedeniyle düşman uydularını yok etmekten imtina ediyorlardı. Daha fazla uzay çöpü yaratmak da sadece düşmanlarınızı değil yörüngedeki herkesi etkilemekte. Ancak bazı uzmanlar, uluslar yörüngede askeri varlıklar inşa etmeye çalışırken yeni normlar oluşturulmazsa buna benzer hassasiyetlerin kaybolabileceğinden endişe duyuyorlar.

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.