islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Uzay çağında dünya tuvalet günü

Uzay çağında dünya tuvalet günü

Ardev vakfımız olarak yaşatmaya çalıştığımız “Mirat Haber.com” için İslâm zaviyesinden yorumlayabileceğimiz bir haber bulmak gayesiyle haber sitelerine göz atarım. 19 Kasım’ın “Dünya Tuvalet Günü “olduğunu öğrendim. Cehaletimi mazur görünüz meğer 2013’den bu yana yedi yıldan beri kutlanıyormuş da haberimiz yokmuş. Bu bilgiyi edindiğimde Mirat haberimizin yönetmeni olan profesör hocamıza “Ne dersiniz?” diyerek takıldım. Hocamız tebessüm ederken temizlikçi kadınımız da gülmekten kendini alamadı.

Seslendiren: Şaban Doğan

İslâm’dan ilham alan kültürümüzden kopmuş batıyataparların bu gibi konular vesilesiyle “Batılı aya çıkarken biz nelerle uğraşıyoruz “ demeleri gibi “Yaşanılan uzay-bilim çağında tuvaleti dünya günü edinmek de ne oluyor?” diyesim geldi. Neyse ki çabuk toparlandım. Ortada basite alınacak değil, ciddiyetle değerlendirecek bir durum vardı. Önemi kavranmış olacak ki 19 Kasım Dünya Tuvalet Günü kabul edilmiş.

Anlaşılan İslam dünyasında 14 asırdır kadîm bir ibadet ve sağlık konusu olan tuvaletin ve temizliğinin önemi, batılılar tarafından uzay çağında kavranmaya başlamış.

Peygamberimiz Cinselliği de Tuvalet Edeplerini de Öğretti

Ünlü fizyoloğ Kenneth Walker “ Ne yazık ki insanlığın iki büyük ruhsal önderi İsa ve Buddha cinsellikten pek fazla söz etmemişlerdir. Söylediklerinin anlaşılması da pek zordur “ diyerek üzüntülerini izhar eder. Galiba buna tuvalet konusunu da ilave etmesi gerekirdi.

Ama bizim üzülmemize gerek yok. Allah’ın bütün insanlığa evrensel elçisi olarak gönderdiği ve son yasalarını Kur’an ile kendisine indirdiği Hz.Muhammed gerek cinsellik ve gerekse tuvalet konusunda öğrenilmesi geren tüm bilgileri öğretmiştir.

Bir Örnekten Hareketle Söyleyeceklerimiz

Sahâbi Hz. Selman (r.a) şöyle anlatıyor:
Allah’ın Resûlü Hz. Muhammed, ilk müminlere tuvalete nasıl girilip çıkılacağını, tuvalette nasıl oturulacağını, su ve taşlarla nasıl temizlik yapı­lacağını öğrettiğinde, putperestlerden bir grup karşılaştıkları Hz. Selman’ı alaya aldılar da içlerinden biri alaycı bir üslûpla şöyle deyiverdi:
– Bakıyorum da tuvalet adâbı dâhil her şeyi size Peygamberiniz öğre­tiyor.
Hz. Selman kendisine güvenle şu onurlu cevabı verir:
– Evet, tuvalet adâbı, (çömelmek, sol eli kullanmak ve temizliği su kullanarak yapmak ) dâhil bize her şeyi O öğretiyor.. ( Mâce Tahâre 16, Hn. 316; Muhtasar S. Müslim K.Vudû Hn. 116S )

Bu olay, Allah’a iman ve O’nun Peygamberi’ne itaat yoksunu modern putperestlerin, târihî putperestlerin mantığı ve üslûbu ile bize de şöyle söyleyebileceklerini hatırlattı:
Ne o, ‘Ne o? Tuvalet adâbı ve ona ilişkin görgü  kuralını da size Peygamberiniz mi öğretti?’
Bizim cevabımız da şu olacaktır:
Evet onu da bize O öğretti. –Allah şanını ve bağlılarını artırsın- O, bize siyasetten iktisada, fertler arası ilişkilerden devletler arası münâsebetlere kadar hayatî olan her şeyi öğrettiği gibi, Allah’ın nasıl zikredileceğini, cinsel hayatın nasıl düzenleneceğini ve “Tuvalete ” ile alakalı işlemleri de o öğretti.

İnternette Ulaşabildiğimiz Bazı  Genel Bilgiler

Dünya Tuvalet Günü yazarak internete girdiğinizde önemli bazı bilgilere ulaşıyorsunuz. Özetleyelim:

Dünya Tuvalet Günü Amacı

Böyle bir gün ilan edilmesinin amacı, dünya çapında, temiz tuvalet ihtiyacına ve tüm insanların hijyenik koşullarda tuvalete gitme hakkına hem hükümetlerin hem de kullanıcıların dikkatini çekmek, bu konuda bilinç yükseltmektir.

  • Bugün dünya nüfusunun yalnızca 1 milyar kadarı kanalizasyon sisteminden yararlanıyor. Ama bu kanalizasyon şebekelerinin yüzde 60’ı da hiç bir arındırmadan geçirilmeden nehirlere göllere akıtılıyor. Gelişmekte olan ülkelerde bu hastalıklara yol açan su kirlenmesinin en önemli sebebi, arıtmalı bir kanalizasyon sisteminin geliştirilmemiş olması.
  •  Dünya nüfusunun %40’ı temiz bir tuvalete sahip değildir. Dünyada yaklaşık bir milyar insan tuvaletini dışarıda açık alanda yapıyor. Milyonlarca kadın tuvaletini yapacağı gözden ırak boş alan arıyor. Her dört kadından biri tuvalet için çıktığında tecavüz riski altında. Ve daha da önemlisi bir gram dışkıda 10 milyon virüsün bulunmasıdır.
  • Güvenli çalışan bir tuvalete erişim, erkekler ve özellikle kadınlar için halk sağlığı, insan onuru ve kişisel güvenlik için son derece önemlidir.
  • Yukarıda sunulan bilgiler ve benzerleri aldıktan sonra dünya için tuvalet günü belirlenmesinde geç kalındığı bile söylenebilir.

Ali Rıza Demircan

Devam edecek