islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5309
EURO
34,9615
ALTIN
2.439,32
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

UZUN ÇIKMAZLARDAN SONRA IRAK CUMHURBAŞKANI ABDUL LATİF RAŞİD

UZUN ÇIKMAZLARDAN SONRA IRAK CUMHURBAŞKANI ABDUL LATİF RAŞİD
19 Ekim 2022 09:00
A+
A-

Irak’ın yeni Cumhurbaşkanı Abdul Latif Raşid, henüz atanmış olduğu resmi Cumhurbaşkanlığı görevini Irak’ın başkenti Bağdat’ta yer alan es-Selam isimli sarayda gerçekleştirilen törenle birlikte resmen devraldı.

Irak parlamentosunda yaşanan tartışmalar, bu tartışmalar dahilinde aylarca süren pazarlıklar, parlamento içerisinde gerçekleştirilen müzakereler ve sözlü çatışmalardan sonra, nihayet eski Cumhurbaşkanı Berham Salih’in halefi olarak Abdül Latif Raşid Cumhurbaşkanlığı makamına seçildi.

Raşid, seçilmesinin hemen sonrasında ise Koordinasyon adayı Muhammed Şiya es-Sudani’yi başbakanlık görevine atadığını açıkladı. Raşid2in bu hamlesiyle de ülkenin geçen Ekim ayındaki erken parlamento seçimlerinden bu yana tanık olduğu bir yıllık siyasi çıkmaza da son verilmiş oldu.

Irak yeni Cumhurbaşkanı Abdül Latif Raşit, her kesimden siyasi tarafların katılımıyla gerçekleştirilen resmi törenle görevini devraldı. Raşid, törenin ardından yaptığı konuşmada ise şu sözleri sarf etti:

“Irak’ın siyasi gücünü ve bu açıdan gerçekleştirilecek olan tüm diyalogları her daim bütün gayretimle sıkı tutmaya, bu siyaset gereği ilgili bağları güçlü kılmaya çalışacağım. Bu çaba ve çalışmalarımı da; anayasayı korumak, egemenlik, birlik ve Irak’ın istiklalini korumak adına aldığım bir emanet olarak bu kutsal görevimi yerine getirmek hedeflerimi yerine getirmek için yapacağım. Irak’ın bundan sonraki istikrarlı ve sulh içerisindeki sürecinde herkes için başarı ve tevfik diliyorum.”

Raşit’in fiziki olarak başkanlık makamına getirilmesi ve tören sürecini ise Kürdi üstlenmiştir.

Bu gelişmelerin ardından nihayetinde ise Irak’ta hüküm sürmekte olan bir yıllık siyasi durgunluğun son bulduğu görülmektedir.

Abdül Latif Raşid, siyasi olarak Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisine intisap etmektedir.

Abdül Latif Raşit, 2003 ve 2010 yılları arasında ise Irak Su Kaynakları Bakanlığı görevini yerine getirmişti.

Bu yıllardan sonra da Irak Cumhur Başkanlığı Müsteşarlığına tayin edilmişti. Bu görevini ise Raşid, cumhurbaşkanı olarak seçilmesine kadar devam etmiştir.

 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.