Gündem

UZUN ÇIKMAZLARDAN SONRA IRAK CUMHURBAŞKANI ABDUL LATİF RAŞİD

Irak’ın yeni Cumhurbaşkanı Abdul Latif Raşid, henüz atanmış olduğu resmi Cumhurbaşkanlığı görevini Irak’ın başkenti Bağdat’ta yer alan es-Selam isimli sarayda gerçekleştirilen törenle birlikte resmen devraldı.

Irak parlamentosunda yaşanan tartışmalar, bu tartışmalar dahilinde aylarca süren pazarlıklar, parlamento içerisinde gerçekleştirilen müzakereler ve sözlü çatışmalardan sonra, nihayet eski Cumhurbaşkanı Berham Salih’in halefi olarak Abdül Latif Raşid Cumhurbaşkanlığı makamına seçildi.

Raşid, seçilmesinin hemen sonrasında ise Koordinasyon adayı Muhammed Şiya es-Sudani’yi başbakanlık görevine atadığını açıkladı. Raşid2in bu hamlesiyle de ülkenin geçen Ekim ayındaki erken parlamento seçimlerinden bu yana tanık olduğu bir yıllık siyasi çıkmaza da son verilmiş oldu.

Irak yeni Cumhurbaşkanı Abdül Latif Raşit, her kesimden siyasi tarafların katılımıyla gerçekleştirilen resmi törenle görevini devraldı. Raşid, törenin ardından yaptığı konuşmada ise şu sözleri sarf etti:

“Irak’ın siyasi gücünü ve bu açıdan gerçekleştirilecek olan tüm diyalogları her daim bütün gayretimle sıkı tutmaya, bu siyaset gereği ilgili bağları güçlü kılmaya çalışacağım. Bu çaba ve çalışmalarımı da; anayasayı korumak, egemenlik, birlik ve Irak’ın istiklalini korumak adına aldığım bir emanet olarak bu kutsal görevimi yerine getirmek hedeflerimi yerine getirmek için yapacağım. Irak’ın bundan sonraki istikrarlı ve sulh içerisindeki sürecinde herkes için başarı ve tevfik diliyorum.”

Raşit’in fiziki olarak başkanlık makamına getirilmesi ve tören sürecini ise Kürdi üstlenmiştir.

Bu gelişmelerin ardından nihayetinde ise Irak’ta hüküm sürmekte olan bir yıllık siyasi durgunluğun son bulduğu görülmektedir.

Abdül Latif Raşid, siyasi olarak Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisine intisap etmektedir.

Abdül Latif Raşit, 2003 ve 2010 yılları arasında ise Irak Su Kaynakları Bakanlığı görevini yerine getirmişti.

Bu yıllardan sonra da Irak Cumhur Başkanlığı Müsteşarlığına tayin edilmişti. Bu görevini ise Raşid, cumhurbaşkanı olarak seçilmesine kadar devam etmiştir.

 

 

 

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

10 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

10 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

11 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

1 gün ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

1 gün ago