islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Venezuela Yoksullukla Mücadele Edemez Durumda

Venezuela Yoksullukla Mücadele Edemez Durumda
15 Şubat 2022 10:16
A+
A-

Venezuela’nın içler acısı durumu: Yoksulluk

Alım gücü neredeyse yok oldu ve halk yoksullaştı

Venezuela Merkez Üniversitesi’nden ekonomist Luis Crespo, “Venezuela 2017’nin son çeyreğinde aylık enflasyonun yüzde 50 barajını aşmasıyla hiper enflasyon sürecine girdi. Hükümetin bu süreçte karşılıksız para basması, kamu harcamalarını finanse etmek için Merkez Bankası rezervlerini kullanması gibi hatalı politikaları Venezuela parası bolivarı pula çevirdi. Sadece 3 yılda paradan 11 sıfır atıldı. Sert kur artışları karşısında zorlanan üreticilerin ve sattığı malı yerine koyamayan işyeri sahiplerinin her gün etiket değiştirmek yerine fiyatları dolara endekslemesiyle, ekonomi 2019’dan itibaren fiilen dolarize oldu. Ekonominin fiili dolarizasyonu hükümetin değil, ekonomik aktörlerin geliştirdiği bir yöntem oldu. Dolarizasyon fiyat istikrarı ve yatırımı korumada olumlu bir etki sağladıysa da ülkedeki eşitsizlikleri artırdı. Bugün başta sayıları 3,5 milyonu bulan memurlar ve emekliler olmak üzere maaşlarını Bolivar’la alan Venezuelalıların alım gücü neredeyse yok oldu ve halk yoksullaştı” diyor.

İş dışında evde kurabiye ve pasta yapıp satmaya başladım

Muhasebeci Gabriela Pacheco, “Bundan 4-5 yıl önce dolar kuru hızlı bir şekilde artmaya başladığında elimize para geçer geçmez markete gidip yapabildiğimiz kadar toplu alışveriş yapıyorduk. Ancak bir müddet sonra her şeyin fiyatı dolara endekslendi ve fiyatlar saatlik artmaya başladı. Örneğin sabah 1.000 bolivara aldığınız ekmek öğleden sonra 1.200 bolivara, ertesi gün 1.500 bolivara çıkabiliyordu. Ancak maaşlarımız dolara endeksli olmadığından alım gücümüz her defasında azalıyordu. Enflasyon o kadar arttı ki birkaç ayda artık mutfak giderlerimi bile karşılayamaz hale gelince iş dışında evde kurabiye ve pasta yapıp satmaya başladım. Zaten çevremdeki hemen herkesin birden çok işi var. Örneğin arabası olan bir memur mesaiden sonra taksicilik yaparak ya da ev hanımları WhatsApp gruplarından pasta, börek ya da el işi gibi şeyler satarak karnını doyurmaya çalışıyor” diyor.

Bolivar yerine dolarla alışveriş dönemi başladı

Süpermarket sahibi Miguel Liendo, “Caracas’ın en merkezi yerlerinden birinde bir restoranım vardı ancak krizde dışarıda yemek yemek artık bir lüks haline gelince restoranımı kapatmak zorunda kaldım ve daha temel bir ihtiyaç olan gıda sektörüne atıldım. Ancak kriz tüm sektörleri etkiliyor. Enflasyon ve dolar kuru o kadar hızlı artıyordu ki sebze halindeki fiyatlar gün içinde 2-3 kez ciddi şekilde artabiliyordu. Ödemelerini birkaç hafta sonra alabilen başta küçük çiftçiler olmak üzere tarım üreticileri, paradaki değer kaybından dolayı ciddi zararlar edince bolivar yerine dolarla alışveriş dönemi başladı. Krizde alım gücü düşünce gıda tüketimi de azaldı. Ben, bizimle benzer sorunları yaşayan Türkiyeli esnaflara bu dönemde yapılacak en adil ve doğru kararın kar marjlarını düşürmelerini ve zarar etmemeleri için de fiyatları her gün değer kaybeden ulusal para dışında başka bir değişkene endekslemelerini öneririm” diyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.