islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5700
EURO
34,7581
ALTIN
2.495,33
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Venüs’te “Yaşam Göstergesi”

Venüs’te “Yaşam Göstergesi”

Mirat Haber Ajansı

Galler’deki Cardiff Üniversitesi’nden Jane Greaves liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, 14 Eylül’de Venüs atmosferinin katmanlarında fosfin gazının tespit edildiğini duyurdu. Oradaki sıcaklıklar ve basınçların nispeten sakin olması gerekiyor. Burada, Dünya’da fosfin yalnızca endüstriyel olarak veya oksijensiz ortamlarda gelişen mikroplar tarafından üretilir. Bu, yaşamın potansiyel bir “biyolojik imza” göstergesi olabilir. Doğrulanırsa, bulgu iki olasılıktan birine işaret eder. Birinci olasılık, cansız bir Venüs üzerinde tuhaf ve tamamen beklenmedik kimyasal garipliklerin olduğu. İkinci olasılık da gezegenin temiz bulut platformlarında bir tür uzaylı biyolojisinin varlığı.

Fosfin gazı bulgusu, NASA yöneticisi Jim Bridenstine de dahil olmak üzere tüm dünyada heyecan uyandırdı ve twitter’da bu keşfi “dünya dışındaki yaşam için bir kasa oluşturmada bugüne kadarki en önemli gelişme” olarak nitelendirdi. Gelecekteki gezegenler arası misyonları planlarken “Venüs’e öncelik verilmesi” gerektiğini söyledi. Örneğin, Keşif Programı kapsamında NASA, bu on yılın sonunda fırlatılmak üzere dört uzay görevi yapmayı düşünüyor. Bunlardan ikisi, DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble Gases, Chemistry and Imaging Plus, Venüs Derin Atmosferinde Asal Gazların, Kimyanın ve İleri İmajlama İncelemesi) ve VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography ve Spectroscopy), Venüs’e yönelik yörüngeye girecek uzay araçları olacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.