islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Vergi Zekâta Sayılabilir mı?

Vergi Zekâta Sayılabilir mı?
26 Ocak 2022 16:46
A+
A-

Hocam selamun aleykum Allah sizlerin de bizlerin de ramazanını hayırlara vesile buyursun inşallah hocam sorum şu biz müslümanlar için zekat farzdır aynı zamanda ülkemizde ise vergi zorunlu islam hukuku açısından hem vergi hem de zekat olmaz bizler bu durumda müslüman olarak ne yapmalıyız hem zekat hem vergi ağır geliyor birçok insana ayrıca ben şahsen ülkemizde alınan vergilerin adaletli bir şekilde kullanıldığına da inanmıyorum bu durumda yapmamız gereken nedir hocam? Allah sizleri de bizleri de af buyursun inşallah.

Aşağıdaki yazı, Vergi yansıra Zekât Vermenin ağır geldiğini beyanla nasıl bir çözüm üretilebileceği soran okuyucumuzun sorusuna verilen cevaptır:

Vergi yanı sıra zekât vermenin ağır bir yükümlülük oluşturduğu açıktır. Bu yükümlülük Müslümanlar olarak laik bir ülkede yaşamanın ve yönetime müdahil olmaksızın buna razı olmanın bedeli olsa gerektir.

Yönetimi İslâmî olmasa da ülke bizimdir. İmkânlarından yaralandığımız ülkemizde vatandaş olarak vergi vermek konumundayız. Müslüman olarak da vergi verildikten sonra kalan ticari sermaye artı kazanç ikilisi üzerinden zekâtımızı veririz. Bu vesile ile zaman zaman yaptığımız bir teklifimizi bir daha gündeme taşımak isterim:

Kabul edilecek bir yasa ile Maliye Bakanlığı – istek bildirilmesi durumunda – vereceğimiz vergilerin, örneğin yüzde 25’ini, zekâta mahsup edebilir ve bu kısmı Ku’ân’ın Tevbe 60 ile belirlediği yerlere verilmesini sağlayabilir. Sosyal Adalet amaçlı olarak özetleyebileceğimiz harcama alanları belirlenebileceği gibi kontrolü de yapılabilir. Hem müminlerin yükümlülüğü hafifler, hem de devlet alacağı vergiyi daha bir kutsallaştırmış olur.

Hantal ve batıya endeksli devlet aklının pek de işletilemediği malumumuz ise de biz teklifimiz yapmış olalım. Teklifimize itiraz edilebilir ise de tartışılmasında fayda görürüz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.