Web’in mucidi: ekonomik felaket kapıda

25 yıl önce Web’i icad eden Tim Berners-Lee, dünya ekonomisinin yakında yapay zeka programlar tarafından kontrol edileceğini ve bunun bir felaket getirebileceği konusunda uyardı.

İsviçre’deki parçacık hızlandırma tesisleri CERN’de çalışırken World Wide Web (dünyaya yayılmış ağ) ya da kısaca Web dediğimiz bugün vazgeçilmez olan teknolojiyi geliştiren ünlü bilim adamı Tim Berners-Lee, Yapay Zeka teknolojilerininekonomi alanında insanlığı hızla felakete sürüklediğini iddia etti.

Saygın bilişimciye göre günümüzde bütün karar verme mekanizmaları artan oranda Yapay Zeka adı verilen kendi başına karar alan gelişkin yazılımlartarafından insanların müdahalesi olmadan alınmakta. Bunun içinde telefonla otomatik olarak verilen bireysel kredi kararlarıolduğu gibi borsaların ve ülke ekonomilerinin çok önemli kararları da yer almakta.

Bunların yanısıra dev yatırımcılarhangi şirketlere yatırım yapacaklarını ve hangilerini satın alacaklarını da yapay zeka karar mekanizmalarınateslim etmiş durumdalar. Yapay zeka program bunları alıp satarken, yalnızca çalışanların hayatına karar vermiş olmuyor, aynı zamanda kendini kopyalayıp bu yeni şirkete yerleştirirken üremiş de oluyor.

Berners-Lee’ye göre, ekonomi ve finans alanında kullanılan bu programlar sadece kendi alanlarında yatırımlarda daha iyiye gittiklerinden bütün dünyanın iktisaden çöküşüne de yol açabilecek. Bu da son derece tehlikeli ve tuhaf bir dünya ekonomisinebizi götürmekte.

Bir başka ünlü mucit Elon Muskda yakın zamanlarda benzer görüşler açıkladı. PayPal, Tesla otomobil ve vakum tüpünde süpersonik trenlerin mucidi girişimci, tıpkı çilek toplama sistemlerinin giderek kendini geliştirmekten başka bir şey düşünemeyeceğini ve bütün dünyanın çilek tarlası haline gelmesini isteyeceği gibi yapay zeka programların da dünya ekonomisini kendi alanlarına çekmeye çalışacağını belirtmişti.

Günümüzde trilyonluk para akışında vegünde meydana gelenmilyarlarca alış verişin büyük bir bölümü otomatik olarak ve yapay zekâ programlarca düzenlenmekte.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Makale

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU Ben senin sevgili kaderinin neresiyim?…

19 saat ago
  • Makale

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ! Yüksek mahkeme üyelerinden genç bir dostumuz sohbetimiz sırasında…

20 saat ago
  • Makale

KAYBETTİĞİMİZ GEÇMİŞİN FARKINDA MIYIZ?

Ülkemizde inançsız bir kesim Cumhuriyetin kuruluşundan buyana Osmanlı’ya azgın bir düşmanlık duygusuyla saldırmaktadır. Bunun neden…

21 saat ago
  • Gündem

Almanya’da Filistin Destekçisi Yasemin Acar’ın Dramı

Almanya'da Filistin Destekçisi Yasemin Acar'ın Dramı: Polisin Şiddeti ve Haksızlık Almanya'nın başkenti Berlin'de, Filistin'e destek…

2 gün ago
  • Gündem

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler Gazze Protestolarında Birleşen Kalpler ABD'deki üniversitelerde, Gazze'deki zulme…

2 gün ago
  • Gündem

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti İnsanlık İçin Birleşen Sesler Washington, ABD - George Washington…

2 gün ago