islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3669
EURO
34,9566
ALTIN
2.325,55
BIST
9.153,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Web’in mucidi: ekonomik felaket kapıda

Web’in mucidi: ekonomik felaket kapıda
15 Nisan 2017 09:12
A+
A-

25 yıl önce Web’i icad eden Tim Berners-Lee, dünya ekonomisinin yakında yapay zeka programlar tarafından kontrol edileceğini ve bunun bir felaket getirebileceği konusunda uyardı.

İsviçre’deki parçacık hızlandırma tesisleri CERN’de çalışırken World Wide Web (dünyaya yayılmış ağ) ya da kısaca Web dediğimiz bugün vazgeçilmez olan teknolojiyi geliştiren ünlü bilim adamı Tim Berners-Lee, Yapay Zeka teknolojilerininekonomi alanında insanlığı hızla felakete sürüklediğini iddia etti.

Saygın bilişimciye göre günümüzde bütün karar verme mekanizmaları artan oranda Yapay Zeka adı verilen kendi başına karar alan gelişkin yazılımlartarafından insanların müdahalesi olmadan alınmakta. Bunun içinde telefonla otomatik olarak verilen bireysel kredi kararlarıolduğu gibi borsaların ve ülke ekonomilerinin çok önemli kararları da yer almakta.

Bunların yanısıra dev yatırımcılarhangi şirketlere yatırım yapacaklarını ve hangilerini satın alacaklarını da yapay zeka karar mekanizmalarınateslim etmiş durumdalar. Yapay zeka program bunları alıp satarken, yalnızca çalışanların hayatına karar vermiş olmuyor, aynı zamanda kendini kopyalayıp bu yeni şirkete yerleştirirken üremiş de oluyor.

Berners-Lee’ye göre, ekonomi ve finans alanında kullanılan bu programlar sadece kendi alanlarında yatırımlarda daha iyiye gittiklerinden bütün dünyanın iktisaden çöküşüne de yol açabilecek. Bu da son derece tehlikeli ve tuhaf bir dünya ekonomisinebizi götürmekte.

Bir başka ünlü mucit Elon Muskda yakın zamanlarda benzer görüşler açıkladı. PayPal, Tesla otomobil ve vakum tüpünde süpersonik trenlerin mucidi girişimci, tıpkı çilek toplama sistemlerinin giderek kendini geliştirmekten başka bir şey düşünemeyeceğini ve bütün dünyanın çilek tarlası haline gelmesini isteyeceği gibi yapay zeka programların da dünya ekonomisini kendi alanlarına çekmeye çalışacağını belirtmişti.

Günümüzde trilyonluk para akışında vegünde meydana gelenmilyarlarca alış verişin büyük bir bölümü otomatik olarak ve yapay zekâ programlarca düzenlenmekte.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.