islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3800
EURO
34,7696
ALTIN
2.412,48
BIST
10.106,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

YAHUDİ SANATÇIDAN SALA VE EZANA SAYGI

YAHUDİ SANATÇIDAN SALA VE EZANA SAYGI
11 Ağustos 2023 12:37
A+
A-

Ladino Müziğin temsilcilerinden olan ünlü sanatçı Yasmin Levy, İstanbul’da bir konser verdi.

Ünlü sanatçı Yasmin Levy, İstanbul’a ikinci kez geldiği için mutlu olduğunu, Türkiye’nin kendisinin ikinci evi olduğunu söyledi.

Konser esnasında sala ve ezanın başlamasıyla şarkılarına  ara veren sanatçının, “Allahü Ekber” lafzını söylemeye çalışması ise dikkatlerden kaçmadı.

HABER YORUM

Böyle bir haberi yapmamızın iki sebebi var.

1-Yahudi sanatçının ezana gösterdiği saygı ve “Allah’ü Ekber” lafzını telaffuz etmeye çalışması, İslam’a ve Müslümanlara gösterdiği saygı bağlamında önemliydi. Belki de içimizde bulunan ve her daim İslami değerlere saldırmayı kendine prensip edinmiş kendini sanatçı zannedenlere örnek olur düşüncesiyle bu haberi ele aldık.

2- Ladino Müzik sebebiyle bu haberi yayınlama gereği duyduk

Bilindiği gibi 1492 yılında İspanya’da bulunan Yahudiler, İber yarımadasından kovulmuşlardı. Onlara Rusya dahil hiçbir ülke kapısını açmazken, Osmanlı Devleti kapılarını açmış ve çeşitli bölgelere yerleştirerek onları kabul etmişti.

Osmanlı’nın kabul ettiği bu Yahudilere  Sefarad Yahudileri de denilir. Sefarad Yahudilerinin kullandığı dildir Ladino dili

Günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş Ladino dili, Ortaçağ İspanyolcasından türeyen bir dil olmasının yanında, kelime dağarcığı İspanyolca, İbranice, Arami dili, Arapça, Yunanca, Türkçe izler taşımaktadır.

MİRATHABER.COM