islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2834
EURO
34,7821
ALTIN
2.381,64
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C

YANGIN 7 BİN ARAKANLI MÜSLÜMANI EVSİZ BIRAKTI

YANGIN 7 BİN ARAKANLI MÜSLÜMANI EVSİZ BIRAKTI
8 Ocak 2024 15:46
A+
A-

Bangladeş’in Cox’s Bazar şehrinde, Arakanlı Müslümanlar için kurulan kampta ne yazık ki büyük bir yangın çıktı. Yangın, dün gece saatlerinde başladı ve ardından hızla büyüyerek yaklaşık 800 evi kül etti. Bu trajedi, sonuç itibariyle yaklaşık 7 bin Arakanlı Müslümanı evsiz bıraktı. Böylelikle yangın sonrası, bölgede yaşayanlar ve yardım kuruluşları harekete geçti.

Yangın, yerel saatle 01.00 civarında tamamıyla kontrol altına alınabildi. Cox’s Bazar Mültecilere Yardım ve Geri Dönüş Komiseri, yangının etkilediği alanlarla zarar gören yapıları açıkladı. Eğitim merkezleri ve bunun yanı sıra yaşam alanları, yangında ciddi zarar gördü. Neyse ki, yangında herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR), 120 civarında binanın zarar gördüğünü belirtti. Yangının nedeni henüz bilinmiyor ve hükümet yetkilileri tarafından soruşturma başlatılacak. Bu soruşturma, yangının çıkış nedenlerini ve sorumlularını belirlemeye çalışacak.

Ayrıca, yangın 21 bin kişinin yaşadığı 16 numaralı kamp alanında da meydana geldi. TİKA ve AFAD’ın yardımlarıyla yapılan bambu evler, yangında zarar gördü. Yangın, bölgede yaşayan insanlar için zorlu bir duruma sebep oldu.

TRT World’deki habere göre, yangında yaklaşık 1200 evin zarar gördüğü açıklandı. Bununla beraber 5 bin kişinin de evsiz kaldığı bildirildi. Yangın, öğleden sonra başlayıp akşam kontrol altına alındı. Yangının getirdiği zararlar ve evsiz kalanların durumu, bölgede ciddi bir insani krize neden oldu.

ARAKANLI MÜLÜMANLARA ETNİK TEMİZLİK

Arakanlı Müslümanlar, Myanmar‘ın Arakan eyaletinde 2012’de başlayan çatışmalar ve şiddet eylemleri sonucu zorla yerinden edildi. Bu olaylar, çoğu Müslüman binlerce kişinin katledilmesine ve yüzlerce ev ile iş yerinin ateşe verilmesine yol açtı. BM ve uluslararası toplum, Arakanlı Müslümanlara yönelik bu şiddeti “etnik temizlik” olarak adlandırıyor.

Myanmar ordusu ve Budist milliyetçilerin başlattığı şiddet eylemleri, Arakanlı Müslümanların kitlesel olarak Bangladeş’e sığınmasına sebep oldu. Bangladeş, bu mültecilere Cox’s Bazar’da sığınak sağlayarak insani bir krizin daha da büyümesini önlemeye çalıştı. Uluslararası toplum, Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı şiddeti durdurmak ve yaşanan trajedilere çözüm bulmak için çaba gösteriyor. Bu yangın, zaten zor durumda olan Arakanlı Müslümanların yaşam koşullarını daha da kötüleştirdi. Ve uluslararası yardım ve destek ihtiyacını artırdı.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.