islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5430
EURO
34,8814
ALTIN
2.430,98
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

YAPAY ZEKÂ BİLMECESİ

YAPAY ZEKÂ BİLMECESİ
4 Mayıs 2023 15:53
A+
A-

Yapay zekâ, kimilerine göre tehlikeli bir gelişme, kimilerine göre de olması gereken büyük bir atılım.

Ancak yapay zekânın babası olarak bilinen 75 yaşındaki Geoffrey Hinton’ın yapay zekâ teknolojisinin geldiği noktayı ‘korkunç’ olarak nitelendirmesi, yaptığı çalışmalardan pişmanlık duyması ve Google’dan istifa etmesi, bu konu hakkında yapılan tartışmaları bir kez daha alevlendireceğe benziyor.

Geoffrey Hinton’ ın istifa ederken, yaptığı çalışmalardan pişmanlık duyduğunu ve teknolojinin geldiği noktayı “korkunç” olarak nitelendirmesi, insanlığın geldiği noktada bir kez daha oturup uzunca düşünmesini gerektiren bir olaydır diye düşünüyoruz.

PEKİYİ YAPAY ZEKÂ NEDİR?

Artificial Intelligence’nin  “AI” kısaltması olarak bilinen yapay zekâ, birtakım görevleri yapabilmesi için insan zekasını taklit eden ve bünyesinde topladığı bilgileri giderek geliştiren sistemler ve makineler olarak tanımlanır. Makinelerin, robotların ya da kullanılan diğer teknolojik aygıtların içerisine yerleştirilen bir çip sayesinde insanların zekalarına benzer bir zeka oluşturulmuştur. Özellikle risk getirisinin fazla olduğu ya da insanların yapmakta zorlandığı işler yapay zeka teknolojilerinin hâkim olduğu bu makineler tarafından yapılması amaçlanmıştır.

YAPAY ZEKANIN AMACI

Yapay zekânın geliştirilmesinde ki amacın, insanların işini elinden almak değil, iş alanlarını genişletmek ve yeni iş alanları oluşturmak olarak tanımlansa da, pratikte olayların bu minval üzerinde gerçekleştiği pekte söylenemez.

Özellikle savaş sanayii sektöründe, yapay zekadan da öte “yapay bilinç” oluşturulmaya çalışılması ya da oluşturulmasının, ırkçılığa sebep olacağı ve insanlığın bundan büyük zarar göreceği düşünülüyor. Bu konuda endişe duyanlar haksız da sayılmaz. Zira yapay zeka teknolojisinin en çok kullanıldığı iş alanı şüphesiz askeri alan… Savunma alanında insansız hava araçları, haberleşme, istihbarat ve çeşitli ulaşım konularında büyük avantaj sağladığı söylenen yapay zeka, tehlikeli bir boyuta gelmiş olmalı ki Geoffrey Hinton , yaptığı çalışmalardan pişmanlık duyarak “Korkunç” kelimesini kullanıyor ve Google’dan istifa ediyor.

Yapay zekanın, “Daha fazla güç elde etmem gerekiyor” gibi potansiyel bir tehlike barındırdığı uyarısında bulunan Hinton, “Geliştirmekte olduğumuz zeka türünün sahip olduğumuz zekadan çok farklı olduğu sonucuna vardım.” Diyor ve ekliyor;

“Biz biyolojik sistemleriz, bunlar ise dijital sistemler. Dijital sistemlerin biyolojik sistemlerden en büyük farkı, sahip olduğu bilgiyi başka bir platforma veya robota kopyalayabilmesidir.”

Yapay Zeka konusunda ki tehlikeye sık sık değinen gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, bu konuda Haber Vakti sitesinde 3 Mayıs günü yayınlanan yazısını şu cümleler ile bitirmiş.

Tekrar başa dönersek 20 kategoride 100 civarında yapay zeka insanları, toplum olarak, ekonomik, sosyal, siyasal, teolojik, kültürel sivil, güvenlikle ilgili davranış ve düşüncelerini, korku ve umutlarını anlamaya çalışıyor.

Eğer bu sistem bağımsız olarak ya da belli bir grubun eline geçerse bu sadece robotlardan gelecek bir tehdit yanında sistemi yönetenler hedef seçtikleri kişi ya da toplulukları tek TIK ile işlerini bitirebilirler. Bu insanlık için, gerçek anlamda büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Dijitalizm bugün insanlık için en büyük tehdittir. Benden söylemesi.

İnsansız akıllı otomobiller, evler, şehirler sağladıkları konfordan daha büyük riskler oluşturmaktadır.
Sahi, şoförsüz otomobiller gelince şoförleri ne yapacaksınız?
Öğretmene gerek kalmayınca, öğrencileri ne yapacaksınız?
Askere ve Polise de gerek yok. Avukata, hakime de gerek yok. İşçiye gerek yok, memura gerek yok. Size, bize de gerek yok. İnsanoğlu kendi celladının bıçağını mı bileğiliyor yoksa…

MİRATHABER.COM

 

 

ETİKETLER: Manşet