islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3777
EURO
34,7303
ALTIN
2.428,16
BIST
9.967,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

YARIŞMACI KADIN İRANDA BÜYÜK BİR KALABALIKLA KARŞILANDI

YARIŞMACI KADIN İRANDA BÜYÜK BİR KALABALIKLA KARŞILANDI
27 Ekim 2022 09:00
A+
A-

Asya Tırmanma Şampiyonası’nda başörtüsü olmadan yarışan İlnaz Rekabi’nin fotoğrafı sosyal medyada viral oldu.

Halkın oluşturduğu büyük bir kalabalık, çoğu kesimlerce bir “şampiyon” olarak addedilen İranlı dağcı İlnaz Rakabi’yi İran havaalanında karşıladı. Bu karşılamanın sebebi de Rakabi’nin Güney Kore’de düzenlenen bir spor turnuvasında başörtüsü olmadan yarışmış olmasıydı.

Bu duruma göre 33 yaşındaki sporcu Rekabi, İran’ın katı kıyafet kurallarını çiğnemiş gözüküyordu. Ancak yaptığı bir açıklamada başörtüsünün “istemeden” düştüğünü söyledi.

Ancak birçok kişi, Instagram sayfasından duyurduğu ve devlet medyasıyla yaptığı bir röportajda tekrar dile getirdiği bu gerekçeye şüpheyle yaklaşıyor ve bunu baskı altında yazdığına inanıyor.

Öte yandan İran şu anda, kadınların peçe takmasını zorunlu tutan kanunlara ve ülkenin dini kurumlarına karşı düzenlenen bir protesto dalgasına tutulmuş durumda.

İranlı kadınların günlük yaşantılarında başörtüsü ve bol giysilerle örtünerek sakınmaları gerektiği gibi, sportmen olan yarışmacıların da, İran’ı yurtdışındaki spor müsabakalarında resmi olarak temsil ettikleri zaman da mevcut kıyafet kuralına uymaları gerekmektedir.

Rekabi, Asya Duvar Tırmanma Şampiyonası’na katıldığı Güney Kore’den Çarşamba günü güneş doğmadan önce erken saatlerde Tahran’a gelmişti.

Havaalanında kendisine sarılarak çiçek buketleri sunan ailesi tarafından karşılandı. Rekabi, başörtüsünün üzerine bir de beyzbol şapkası takmıştı.

Sosyal medyada yayınlanan videolarda, yüzlerce destekçisinin, o geldiğinde “İlnaz bir kahraman” diye alkışladığı ve tezahürat yaptığı görülüyor.

İran devlet medyası daha sonra Rekabi ile yaptığı röportajdaki açıklamasını tekrar yayınladı. Nitekim Rekabi bu kısımda İnstagram paylaşımında başörtüsü olmadan tırmanışına ilişkin açıklamada bulunmaktaydı.

“Kadınlar soyunma odasındayken aniden ve beklenmedik bir şekilde yarışmaya çağrıldım” dedi.

“Ayakkabılarımı giymekle ve tırmanma ekipmanlarımı hazırlamakla meşguldüm ve takmam gereken başörtümü giymeyi unuttum” diye de ekledi.

Rekabi, kendisini başörtüsü takmadan gösteren videoya çok fazla “abartılı tepkiler” geldiğini söyledi. Kendisini “yorgun ve gergin hissettiğini” de sözlerine ekledi.

“Allah’a şükür, sağ salim İran’a döndüm. Neden olduğum karışıklık ve endişe için de İran halkından özür dilerim.” diye de devam etti.

Ayrıca ailesi ve arkadaşlarıyla iletişim kuramadığı ve Seul’den planlanandan daha erken ayrıldığı yönündeki haberleri de yalanladı.

“Bu olmadı” dedi, “Tam zamanında İran’a döndük.” dedi.

İlnaz Rekabi, İran devlet medyasına verdiği bir röportajda “yorgun ve gergin” olduğunu söyledi.

BBC Farsça’dan Rana Rahimpour, Salı akşamı Rekabi’nin Instagram hesabından yazılan benzer yorumlardan sonra, bu yorumlarda kullanılan dilden, mesajların bu kişilere tehdit altında yazdırılmış gibi göründüğünü söyledi.

Rahimpour, geçmişte başörtüsü takmadan yurtdışında yarışan İranlı oyuncuların da benzer bir özür dilemeleri için yetkililer tarafından baskı gördüklerini söyledi. Nitekim bu kimselerden bazıları da İran’a dönmeme kararı almışlardı.

Eski tutuklular, güvenlik güçleri tarafından devlet medyasında yayınlanan asılsız “itiraflar” vermeye zorlandıklarını da söyledi.

Rekabi, Asya Tırmanma Şampiyonası’nda başörtüsü olmadan yarıştığını gösteren videonun sosyal medyada geniş kesimlere yayılmasının ardından, İran’da kadınların liderliğindeki protestoların yeni bir sembolü olarak itibar gördü.

İran’ın Güney Kore büyükelçiliği, Bayan İlnaz Rekabi hakkında “sahte haberler, yalanlar ve yanlış bilgiler” olarak nitelendirdiği şeyleri şiddetle reddetti. Ayrıca Rekabi’nin Salı sabahı İran’a gitmek için Seul’den ayrıldığını da söyledi.

Uluslararası Spor Tırmanma Federasyonu (IFSC), Bayan Rekabi ve İran Tırmanma Federasyonu ile temas halinde olduğunu ve “gerçekleri ortaya çıkarmaya çalıştığını” söyledi.

“Sporcuların güvenliğinin bizim için çok önemli olduğunu vurgulamamız gerekir. Dolayısıyla bu durumda topluluğumuzun önemli bir üyesinin güvenliğini korumaya yönelik her türlü çabayı destekliyoruz .” diye sözlerineekledi. Son olarak da “FIA, sporcuların haklarını, seçimlerini ve ifade özgürlüğünü de tam olarak desteklemektedir.” Şeklindeki ifadesiyle de sözlerini sonlandırdı.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.