YAŞAMKENT CAMİİ

Mimarı: A Tasarım Mimarlık

Yapım Yeri: Ankara, Türkiye

Yapım Yılı: 2015

“Kufi” yazı stilinden esinlenilerek tasarlanan minareye sahip yapı, modern ve gelenekseli bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. 

Yaşamkent Camii yeni gelişmekte olan bir yerleşim bölgesinde, Ankara’nın batı bögesinde yer almaktadır. Cami arsa alanında çapraz yerleşim ile Mekke’ye doğru yönlenmektedir. Bu yerleşimle belirli alanlarda belirli hizmetler tanımlanmaktadır.

Tasarımda paralel çizgiler baskındır. Fonksiyonlar ve mekanların organizasyonu bu paralel yerleşimle vurgulanmıştır. Böylece farklı işlevler bütünün bir parçası haline getirilmiştir.

Camii İç Mekanı

Cami, çevresi ile ilişkili olarak bir yerleşim bölgesinde yer almakta; aynı zamanda içe dönük yapısıyla ve çağrıştırdığı anlamla kendini soyutlamaktadır.

Yapıda Kullanılan Geometrik Desenler

Bina modern ve gelenekseli; topografya, avlu, kubbe paralel duvarlarla bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Brüt beton dışardan içeriye doğru topografya ile bütünleşmekte, aynı zamanda mistik bir atmosfer yaratarak mekan ve fonksiyonları tanımlamaktadır.

Işık, sadece mekanları tanımlayan değil, aynı zamanda onları birbirine bağlayan, yapının ana unsurlarından biridir. Işık, maddesellik ve soyutlamayı getiren bir yapı malzemesi olarak kullanılmıştır. Görsel özellikleri dışında mimari form, fonksiyon, kütle, doku ve içeriği açığa çıkararak mimarinin üretilmesinde önemli bir rol oynar. Binayı anıtsal bir obje olarak bir sanat formuna dönüştürebilme özelliğine sahiptir ve bu maddesellik dışı bir gerçeklik sağlar.

İç mekan ışık kulanımı

Binanın plan organizasyonu da topografya seviyesini düzenleyen paralel duvarları vurgulamaktadır. İbadet alanı ile hizmet alanları, son cemaat mahalli vazifesi gören avlu ile ayrılır. Ayrıca topografya kullanılarak kültürel tesislerin bulunduğu bodrum katın arazi ile bağlantısı sağlanmaktadır. Bu işlevlere ek olarak, avlunun kuzey-doğu bölümü cenaze törenleri için hizmet vermektedir. “Kufi” yazı stilinden esinlenilerek tasarlanan cami minaresi de yapının lineer yaklaşımını vurgulamaktadır.

Vaziyet Planı
Zemin kat planı
Camii kesiti
Camii Görünüşü

Mimar Zeynep Aybüke TİRYAKİ

 

Recent Posts

  • Gündem

Balığı Uçmaya Kuşu Yüzmeye Zorlamayacak Bir Eğitim Sistemi…

Balığı Uçmaya Kuşu Yüzmeye Zorlamayacak Bir Eğitim Sistemi lazım. İlkönce haberimizi okuyalım: CHP'li Milletvekilleri, MEB…

15 saat ago
  • Gündem

ERDOĞAN – ÖZGÜR GÖRÜŞTÜ MÜ GÖRÜŞTÜRÜLDÜ MÜ?

Türkiye Cumhuriyeti, anayasası ile kendisini tanımlamıştır ve ülkemizde bütün yapılanmalar anayasaya göredir. Bu yapıyı bir…

15 saat ago
  • Gündem

ABD Polisi UCLA Kampüsünde Filistin Dayanışma Kampını Dağıttı

ABD Polisi UCLA Kampüsünde Filistin Dayanışma Kampını Dağıttı ABD'nin Los Angeles kentinde bulunan California Üniversitesi'nde…

16 saat ago
  • Gündem

“KURBAN KARDEŞLİKTİR”

“KURBAN KARDEŞLİKTİR” ARDEV olarak kurbanlarınızı bu yıl Tanzanya’da ki kardeşlerimize ulaştırıyoruz. Ayrıca kurbanınızın kesim vidosunu…

18 saat ago
  • Gündem

İrlanda’da da Eurovision Şarkı Yarışması’na Katılan İsrail’e Protesto

İrlanda'da Eurovision Şarkı Yarışması'na Katılan İsrail'e Protesto İrlanda'nın başkenti Dublin'de, İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'na katılması…

19 saat ago
  • Gündem

Türkiye, İsrail ile Tüm Ticaret İlişkilerini Durdurdu!

Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurma kararı, son dönemdeki diplomatik gelişmelerin en çarpıcı ve önemli adımlarından…

20 saat ago