islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5606
EURO
34,8895
ALTIN
2.434,16
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

YAŞAMKENT CAMİİ

YAŞAMKENT CAMİİ

Mimarı: A Tasarım Mimarlık

Yapım Yeri: Ankara, Türkiye

Yapım Yılı: 2015

“Kufi” yazı stilinden esinlenilerek tasarlanan minareye sahip yapı, modern ve gelenekseli bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. 

Yaşamkent Camii yeni gelişmekte olan bir yerleşim bölgesinde, Ankara’nın batı bögesinde yer almaktadır. Cami arsa alanında çapraz yerleşim ile Mekke’ye doğru yönlenmektedir. Bu yerleşimle belirli alanlarda belirli hizmetler tanımlanmaktadır.

Tasarımda paralel çizgiler baskındır. Fonksiyonlar ve mekanların organizasyonu bu paralel yerleşimle vurgulanmıştır. Böylece farklı işlevler bütünün bir parçası haline getirilmiştir.

Camii İç Mekanı

Cami, çevresi ile ilişkili olarak bir yerleşim bölgesinde yer almakta; aynı zamanda içe dönük yapısıyla ve çağrıştırdığı anlamla kendini soyutlamaktadır.

Yapıda Kullanılan Geometrik Desenler

Bina modern ve gelenekseli; topografya, avlu, kubbe paralel duvarlarla bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Brüt beton dışardan içeriye doğru topografya ile bütünleşmekte, aynı zamanda mistik bir atmosfer yaratarak mekan ve fonksiyonları tanımlamaktadır.

Işık, sadece mekanları tanımlayan değil, aynı zamanda onları birbirine bağlayan, yapının ana unsurlarından biridir. Işık, maddesellik ve soyutlamayı getiren bir yapı malzemesi olarak kullanılmıştır. Görsel özellikleri dışında mimari form, fonksiyon, kütle, doku ve içeriği açığa çıkararak mimarinin üretilmesinde önemli bir rol oynar. Binayı anıtsal bir obje olarak bir sanat formuna dönüştürebilme özelliğine sahiptir ve bu maddesellik dışı bir gerçeklik sağlar.

İç mekan ışık kulanımı

Binanın plan organizasyonu da topografya seviyesini düzenleyen paralel duvarları vurgulamaktadır. İbadet alanı ile hizmet alanları, son cemaat mahalli vazifesi gören avlu ile ayrılır. Ayrıca topografya kullanılarak kültürel tesislerin bulunduğu bodrum katın arazi ile bağlantısı sağlanmaktadır. Bu işlevlere ek olarak, avlunun kuzey-doğu bölümü cenaze törenleri için hizmet vermektedir. “Kufi” yazı stilinden esinlenilerek tasarlanan cami minaresi de yapının lineer yaklaşımını vurgulamaktadır.

Vaziyet Planı
Zemin kat planı
Camii kesiti
Camii Görünüşü

Mimar Zeynep Aybüke TİRYAKİ

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.