Gündem

Yedioth Ahronoth: “Gazze’deki Savaş Nedeniyle İsrail Ekonomisi Boğuluyor”

Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan bir makalede, Gazze Şeridi’nde yaşanan savaşın “fahiş” mali maliyetinin işgal ordusunun tahminlerinden çok daha büyük olduğunun ortaya çıkmasıyla İsrail ekonomisinin durumun ciddiyetini şimdiden hissetmeye başladığı belirtildi.

İsrailli yazar Yossi Joshua makalesinde, devam eden savaşın Tel Aviv’e bütçeyi aşan 18 milyar dolarlık büyük harcamalara mal olduğu yönündeki keskin gerçeğin ortaya çıktığını ortaya koydu.

Joshua İsrail’in Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı korkunç ihtiyacını vurgulayarak, ABD‘nin İsrail’e askeri ekipman ve mühimmattan ihtiyaç duyduğu sevkiyatlarla dolu 230 uçak ve 20 gemiyi gönderdiğini açıkladı ve şöyle dedi: “Bu sadece yardım değil, bu bir cankurtaran halatı”.

Pek çok İsrailli şirket, yabancı ülkelerle mühimmat ve silah tedarik etme sözleşmelerini iptal etmek ve bunları İsrail ordusuna tedarik etmeye öncelik vermek zorunda kaldı; bu da onların silah pazarındaki konumlarını ve güvenilirliklerini etkileyecektir.

KÖTÜLEŞEN BÜTÇE AÇIĞI 

İsrail Maliye Bakanlığı, İsrail’in yalnızca geçtiğimiz kasım ayında 17 milyar şekel (yaklaşık 4,5 milyar dolar) bütçe açığı kaydettiğini söyledi. Bu, İsrail Merkez Bankası Başkanı’nın, ekonomik kayıpların İsrail’in gayri safi yurt içi hasılasının %10’una, yani yaklaşık 52 milyar dolara eşdeğer bir orana ulaşacağını beklemesinin ardından geldi.

Bu düşüşe kısmen neden olan savaşın olumsuz etkileri nedeniyle İsrail’in gayri safi yurt içi hasılasının 2023 yılında yüzde 6,5’ten yüzde 2’ye gerilemesi, 2024 yılında ise büyümenin tamamen durması bekleniyor.

Çeviri: Tuğba Hamarat

Kaynak: www.aljazeera.net

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

Recent Posts

  • Gündem

Yaşar Gören:Hilafetin Kaldırılması da Cumhuriyetin İlanı Da Yasadışıdır..

Yaşar Gören: Hilafetin Kaldırılması da Cumhuriyetin İlanı Da Yasadışıdır "Yaşar Gören'den Çarpıcı Açıklama: Hilafetin Kaldırılması…

4 saat ago
  • Gündem

Biden’ın İsrail’e Silah Gönderme Politikasında Değişim Sinyali

Biden'ın İsrail'e Silah Gönderme Politikasında Değişim Sinyali ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'in Refah'a yönelik geniş…

6 saat ago
  • Gündem

İstanbul Havalimanı’nda İsrailli iki yolcuda 73 Kilo Altın Yakalandı

İstanbul Havalimanı'nda İsrailli iki yolcuda 73 Kilo Altın Yakalandı "Dubai'den İstanbul'a Bebek Arabasında Kaçak Altın…

7 saat ago
  • Gündem

İNSANA İNSANDAN BAŞKA ZARAR VERECEK VARLIK YOKTUR

Yeryüzünde insana zarar vermek için harekette geçecek hiçbir varlık yoktur. Kasırgalar, hortumlar, seller, depremler bunlar…

9 saat ago
  • Gündem

Hamas Lideri Heniye Namazda Okuduğu Ayetler ile İsrail’e Ne Mesaj Verdi?

Hamas Lideri Heniye Namazda Okuduğu Ayetler ile İsrail'e Ne Mesaj Verdi? Hamas lideri İsmail Heniye’nin,…

9 saat ago
  • Gündem

BÜLENT ERSOY’A RAHMET’LE BAKMANIN BEREKETİ

Muhterem Ali Rıza Demircan Hocam “Bülent Ersoy’a İslam’ın Rahmet Penceresinden Bakmak” başlıklı yazınız bana Kanal…

10 saat ago