islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

YEMEN’DE ESİR DEĞİŞİMİ

YEMEN’DE ESİR DEĞİŞİMİ
21 Nisan 2023 09:00
A+
A-

Hükümet yanlısı olan müttefik kesimden düzinelerce Yemenli mahkum Aden’e teslim edildi.

Husiler ile Yemen hükümeti arasında yapılan anlaşma üzerine gerçekleştirilen yüzlerce esir değişimi, ülkede dokuz yıldır süren çatışmayı sona erdirmek için son zamanlarda oldukça yoğunlaşan çabalarla eş zamanlı olarak atılan önemli bir adımla başlatıldı.

Üç gün boyunca devam edecek olan esir değişim süreci, Suudi ve Sudanlı mahkumların tamamını kapsıyor.

İlk gün 250 Husi tutuklu serbest bırakılırken, aralarında eski Savunma Bakanı Tümgeneral Mahmud es-Sübeyhi ve eski Cumhurbaşkanı Abdu Rabbi Mansur Hadi’nin kardeşi Tümgeneral Nasır Mansur Hadi’nin de bulunduğu yaklaşık yetmiş hükümet müttefiki Sanaa havaalanından Aden havaalanına transfer edildi.

Bahsedilen bu esir değişim süreci haber ajansları tarafından da kamera kaydına alındı. Kamera kayıtlarında uçaklarla Yemen’e indikleri görülen bu kimseler, Yemen savaşı sırasındaki karşıt taraflar arasında değişimleri tamamlanacak olan yüzlerce esirden sadece bir kısmı.

Kameralardan birine konuşan ve Husiler tarafından esir edilmiş kimselerden birisi olan Selim Salih, üç yıl sekiz aydır ailesinden uzakta olduğunu ve bugünkü durumları için tarif edilemez derecede büyük bir sevinç yaşadıklarını belirtiyor. Devamında yaşadıkları durumun anlatılamayacak derecede zor geçtiğinden bahsediyor. Devamında da şunları ekliyor; “Bu zalim hapishanelerden sonunda çıktığımız için Allah-u Teala’ya hamt olsun”. Burada da görüldüğü üzere gerçekleştirilen işlemlerle dini hükümet yanlısı olan yetmiş kişi de serbest bırakılmış olmakta.

Serbest bırakılan yetmiş kadar esire karşılık olarak Husilerden de iki yüz elli kadar esirin serbest bırakıldığı belirtilmektedir.

Bu sırada serbest bırakılan esirlerden birinin babası olan Salih el-Cezmi de gerçekleştirilen esir değişim anlaşmasıyla ilgili şu sözleri dile getirmektedir: “Onlar Husilere ait hapishanelerde tam dört yıl geçirdiler. Hamdolsun ki her şeye rağmen bu aşamaya gelebildik ve sevdiklerimize kavuştuk. Bugün onlar gerçekten de yeniden doğmuş gibidirler. Ve onlar bugün sanki yeniden dirilmiş gibiler.”

Yine serbest bırakılan esirlerden birinin babası olarak bu süreçte orada bulunan Nasır el-Dal’î de şunları söyledi: “Bu durumdan dolayı anlatılması imkansız duygular hissediyorum. Bu duygu bütün herkesi kaplayan ve çok büyük bir sevinç bu. Bu sevinç Yemen’in dört bir yanındaki bütün herkesi sarmış durumda.”

Böylece söz konusu ittifak, şiddet ve zulmün bitmesi yönünde karşıt taraflar arasında atılmış olan çok büyük bir adımı ifade ediyor.

تبادل الأسرى في اليمن: عشرات الأسرى من حلفاء الحكومة يصلون عدن – BBC News عربي

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.