islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3307
EURO
35,0310
ALTIN
2.282,61
BIST
8.974,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Yemen’in Çilesi: Sellerde Ülkenin Tarihi Çöktü

Yemen’in Çilesi: Sellerde Ülkenin Tarihi Çöktü

Mirat Haber Ajansı

Yemen’in UNESCO listesindeki Sana Tarihi Şehri’ndeki antik apartmanlar, zaten savaştan, yiyecek kıtlığından ve hastalıklardan sersemlemiş bir ülkeye aylarca süren sel ve fırtınalar son darbeyi vururken, şiddetli yağmurlar nedeniyle çöküyor. 11. yüzyıldan öncesine tarihlenen Sana’nın tarihi mahallelerinin kendine özgü kahverengi ve beyaz kerpiç evleri, uzun zamandır çatışma ve ihmal nedeniyle tehdit altında. Tarihi Kentleri Koruma Kurumu başkan yardımcısı Akil Salih Nasır, insanların bu eski binaları geçmişte yapıldığı gibi korumadıklarını, bunun da çatlaklara ve yapısal zayıflamaya yol açtığını söyledi. Başkan yardımcısı, eski şehirdeki yükselen binaların yaklaşık 5.000’inin sızdıran delik çatılara sahip olduğunu ve 107’sinin kısmen yıkılmış çatılara sahip olduğunu bildirdi.

Bu yıl nisan ortasında başlayan olağanüstü şiddetli yağmurlar, BM’nin dünyanın en kötü insani krizi olarak tanımladığı Yemen’in acı durumuna yeni felaketler ekledi. Beş yıllık savaş 100.000’den fazla insanı öldürürken, nüfusun yüzde 80’ini yardıma muhtaç bıraktı ve milyonları kıtlığın eşiğine getirdi. Ek olarak ve büyük ölçüde fark edilmeden yayıldığına inanılan yeni koronavirüsün yanı sıra, şiddetli yağmurlar kolera, dang humması ve sıtma gibi hastalıkları yaydı. Uluslararası alanda tanınan Suudi destekli Yemen hükümetini 2014 sonlarında devirdiğinden beri Sana’yı kontrol eden İran bağlantılı Husi yetkilileri, bu hafta UNESCO’ya şehrin mirasını kurtarmak için çağrıda bulundu. Son haftalarda 111 adet bin yıllık antik apartmanın kısmen veya tamamen yıkıldığını bildirdiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.