islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5233
EURO
34,7513
ALTIN
2.491,44
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Yeni Delhi’de mobil internet hizmetleri son 14 ayda defalarca kesildi

Yeni Delhi’de mobil internet hizmetleri son 14 ayda defalarca kesildi

Mirat Haber Ajansı

Hindistan’ın en büyük kenti ve dünyanın da sayılı büyük şehirlerinden Yeni Delhi’de belirli bölgelerde İnternet kesintisi yaşanması, ülkenin bir teknoloji merkezi olması yönünde iddiasını zedelediği bildirildi. Mobil internet hizmetleri, Kasım ayından bu yana binlerce protestocunun kamp yaptığı Delhi yakınlarındaki kilit sınır noktalarında defalarca askıya alındı. Cumhuriyet Bayramında bir çiftçi mitingi sırasında başkentte çıkan şiddet olayları nedeniyle 20’den fazla kişiyi tutuklanmıştı. Bu ayın başına kadar süren kesintiler, Delhi Emniyet Müdürlüğünün İçişleri Bakanlığına yaptığı talepten sonra geldi. Delhi’yi Uttar Pradeş’e bağlayan Gazipur sınırı, Delhi’yi Haryana’ya bağlayan Singhu ve Tikri sınırlarında internet hizmetleri de defalarca kesıldı. Delhi Trafik Polisi bugün, NH-24’ün Gaziabad ve Gazipur sınırına gidiş-dönüş yollarının kapalı olduğunu söyledi. İçişleri Bakanlığı emri, internet hizmetlerinin ‘kamu güvenliğini sağlamak ve acil durumu önlemek’ için askıya almıştı.

Haryana yerel yönetimi 14 ilçede internet hizmetlerini ay başında askıya almış ve internetin kapatıldığı ilçe sayısını 17’ye çıkarmıştı. Ambala, Yamuna Nagar, Kurukshetra, Karnal, Kaithal, Panipat, Hisar, Jind, Rohtak, Bhiwani, Charkhi Dadri, Fatehabad, Rewari ve Sirsa adlı bölgeler de dahil olmak üzere 14 ilçede yalnızca sesli aramalara izin verildi, sosyal medya ve internete izin verilmeyerek göstericilerin örgütlenmesi engellendi. Haryana Hükümeti ayrıca Sonipat, Palwal ve Jhajjar’daki internet hizmetlerini askıya almıştı. Raporlara göre BJP üyesi Yogi Adityanath’ın yönetimindeki eyalette Gazipur sınırında yollarda kamp yapan yüzlerce çiftçiye elektrik ve su tedariki de kesilmişti.

Uttar Pradeş’teki Muzaffernagar’dan binlerce çiftçinin, çiftçilere desteklerini genişletmek için Gazipur sınırına doğru yürümesi hükümeti endişeye itmişti. Muzaffarnagar’daki muazzam mitingden bir gün sonra, batı Uttar Pradeş’ten binlerce çiftçi, Hindistan Çiftçiler Birliği olan Bharatiya Kisan Union (BKU) tarafından Delhi yakınlarındaki yeni çiftlik kanunlarını protesto eden meslektaşlarıyla dayanışma göstermek için düzenlenen benzer bir etkinliğe katılmak üzere Mathura’da toplanmış ve Yamuna Otoyolu’nu bloke etme planlarını duyurmuştu.

Olayların ardından BJP hükümetinin her gösteride interneti kesmesinin Hindistan’ın demokratik bir ülke olarak gmsteri hakkına müdahale etmesi, diğer yandan da dünyada bir teknoloji devi olma iddialarının örselenmesinin ülkenin 21. yüzyıldaki ciddiyeti konusunda ciddi sorulara yol açtı. Uttar Pradeş eyaletinin hem dini lideri hem de Müslüman düşmanı başbakanının da desteklediği Narendra Modi hükümetinin giderek toplumdan kötü not aldığı buna karşın fanatizmi kullandığı bildirilmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.