Yeni Sosyal Medyamızın özellikleri ne olmalıdır?

Prof. Dr. Kutluk Özgüven

Son günlerde Sosyal Medya devlerinin ardı ardına attıkları  adımların sonucu Türkiye toplumu bunların mahremiyet yönünde olumsuzluklarını yeni fark etmeye başladı. O zamanlar sanal camia adı verdiğimiz sosyal medyayla ilgili çeyrek asırdır vurguluyorum, yabancıların bu konuda mutlak hakimiyetini benimsememiz bize sosyal, siyasi, ekonomik yıkım oluşturmakta.
Verilerimiz izlenmekte. Evlerimizde yaptıklarımız kaydedilmekte. Bunlar gerektiği zaman kullanılmakta. Kolayca deep-fake yani sahte benzerleri üretilebilir hale gelmekte.

Firmaların iletişimleri, kontrarları, ihalelere katılımları izlenmekte. Rakipler istendiğinde kayırılabilmekte.
Seçmenlerin hangi tarafa yöneltileceği bu sosyal medya kuruluşları tarafından kolaylıkla yapılabilmekte. Seçimler, kararlar, toplumsal hareketler, gösteriler, sosyal medyanın bir yana yönelmesiyle etkilenmektedir.

Bunların tam denetiminin Amerika’daki teknoloji firmalarının sahiplerine, bunları finanse eden küresel derin devlet yapılanmalarına, sunucularına erişimi olan istihbarat servislerine bırakılması kabul edilemez. 

Kendi sosyal medyamızı oluşturmalıyız. Bunlar çok ileri teknoloji gerektiren sistemler değildir, her şey elimizin altındadır.
Ortaya çıkacak sosyal medyamız nasıl olmalıdır?

Sosyal medyamızın uluslararası nitelikte olması zorunludur. Yalnızca Türkiye çapında olması hem üye sayısını hem de imkanları azaltır. Bunun için sadece ülkemiz kullanıcıları değil, sayısı 2 milyara ulaşmış dünyadaki ezilen ama ümit dolu Müslüman toplumlar hedeflenmelidir. Bunun için yazılımın Türkçe’nin yanısıra yüzmilyonların konuştuğu Arapça, Urdu, Bahasa, Farsça, Begali gibi dilleri, eski müstemleke ülkelerinde hala devam eden İngilizce, Fransızca, Rusça, Çince gibi sömürgeci dillerini, Hausa, Svahili, Mandinga, Tamil, Özbek Türkçesi, Kirmanci, Pencabi gibi Müslüman alemde on milyonların konuştuğu dilleri, belki Ştokavski, Geg, Adıge gibi az konuşulan ama stratejik dilleri desteklemesi gerekir.

Yazılımın ülkelerin siyasi kısıtlarına da kısmen saygı göstermesi, baskı rejimleriyle dolu ümmetimiz ile sorumsuz hakaret ve siyasi operasyon platformu arasında hassas, çok zor, ama zorunlu bir denge gözetmesi gerekir.

Diğerlerinin yaptığının aksine, siyasi amaçla, diğer devletlere karşı silah olarak kullanılmamalıdır. Batı ülkeleri olmadığında herkes hassas. Amerika verilerini çalsa sorun değil ama Türkiye dediniz mi hemen aslan kesilir sömürge elitleri. Bu nedenle uyanıklıkta ileri gidip onlar çalıyor, biz de dememeliyiz. Mahremiyeti suç olmadığı sürece sonuna kadar korumalıyız. Mahremiyetin korunması, Kuran ayetleriyle belirlenmiş bir kavramdır.

Sistemin dağıtık yapıda olması, iş devamlılığına riayet etmesi önemlidir. Ülkelerimiz ardı ardına işgal edilmekte, hassas tesisler bombalanmaktadır. NATO ülkesi olmamıza rağmen yarın ne olur belirsiz. Bu nedenle sistemin, verilerin, milyarların işbirliğinin biz bir felaketle mücadele ederken bile devam edebilmesi gerekir. Bunun için dağıtık bir mimaride tasarlanması gerekir.

Bu sosyal medyanın sadece kedi resmi paylaşımı değil, Türk dünyasının, İslam dünyasının ihtiyacı olan ekonomik gelişmeyi desteklemesi, e-ticaret, ortaklıklar, işbirliği, blokzincir altyapıları, öğrenme içeriği, eğitim izlenceleri sunması gerekir. 
Bunlar yapıldığında 85milyon Türkiye değil en az 2000milyonluk ve ötesinde küresel pazar elde edilebilir.

Büyük amaçları olan 21. yüzyıl Türk Devleti, benim olsun küçük olsun yaklaşımını çoktan bırakıp, yeryüzünde en önemli grubu kalkındırıp birlikte güçlenmesi gerekmektedir. Çağımızda bunu gerçekleştirmenin temel yolu da yukarıda bahsedilen yöntemdir. 

Recent Posts

  • Makale

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU Ben senin sevgili kaderinin neresiyim?…

10 saat ago
  • Makale

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ! Yüksek mahkeme üyelerinden genç bir dostumuz sohbetimiz sırasında…

11 saat ago
  • Makale

KAYBETTİĞİMİZ GEÇMİŞİN FARKINDA MIYIZ?

Ülkemizde inançsız bir kesim Cumhuriyetin kuruluşundan buyana Osmanlı’ya azgın bir düşmanlık duygusuyla saldırmaktadır. Bunun neden…

12 saat ago
  • Gündem

Almanya’da Filistin Destekçisi Yasemin Acar’ın Dramı

Almanya'da Filistin Destekçisi Yasemin Acar'ın Dramı: Polisin Şiddeti ve Haksızlık Almanya'nın başkenti Berlin'de, Filistin'e destek…

1 gün ago
  • Gündem

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler Gazze Protestolarında Birleşen Kalpler ABD'deki üniversitelerde, Gazze'deki zulme…

1 gün ago
  • Gündem

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti İnsanlık İçin Birleşen Sesler Washington, ABD - George Washington…

1 gün ago