islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Yılbaşı Kutlamalarına Diyanetten Ret!

Yılbaşı Kutlamalarına Diyanetten Ret!
23 Aralık 2022 11:45
A+
A-

Yeni yıla sayılı günler kala, Diyanet İşleri Başkanlığının Cuma hutbesinde, yeni yıl kutlamaları ve piyango ile şans oyunlarının haramlığı işlenecek.

Tüm camilerde okunacak olan hutbede, “Piyango ve bütün şans oyunları haramdır”  ifadesiyle Müslümanlara piyango almayın, yılbaşı kutlamayın mesajı veriliyor.

Hutbede ayrıca “Ahlaki değerlerin, örf ve adetlerin bozulmaya başladığı, kültürel yabancılaşmanın hızla arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu kültürel yozlaşmalardan birisi de yılbaşı kutlamalarıdır” denilerek, kültürel yozlaşmanın tehlikelerine vurgu yapılıyor.

Yılbaşı kutlamalarında yapılan eğlencelerin ve sembolik figüranların ve dahi çam ağacı süslemenin kültürümüzle alakası olmadığı, hutbe aracılığıyla Müslümanlara bir kez daha duyurulacak.

İçkinin de haram olduğu belirtilen hutbede, “İçki bütün kötülüklerin anası” olarak nitelenerek, Müslümanların içkiden uzak durması da öğütlenecek.

HABER YORUM 

Seküler hayat, maalesef insanlarımızı bilinmez bir girdabın içine sürükleyerek mahvı perişan etti. İnsanlarımız, dini ve ahlaki değerlerinden o kadar uzaklaştılar ki, Hıristiyanlık diniyle bile alakası olmayan, eski pagan kültürünün saçma bir adeti olan yılbaşı kutlamalarına teveccüh eder oldu.

Diyanet işleri başkanlığının okutacağı Cuma Hutbesinin, böyle bir ortamda ne kadar etkili olacağı tartışma konusudur. Zira geçen sene bile CHP’li Özgür Özer çıkarak, yılbaşı kutlamalarında, birkaç kadeh içki içmenin ve piyango almanın günah olmadığını benimseyen bir Türk Müslümanlığından bahsedecek kadar saçmalamada zirve yaptı. O zaman bizde buradan tekrar haykıralım. Ne böyle bir İslam tanımı var ne de Müslüman!

Yılbaşı dolayısıyla yapılan ve işlenen günahlara masumane kılıflar uydurmaya çalışmak, aslında İslam’a göre büyük bir suçtur. O yoldan gidilirse, her günaha bir kılıf bulunur ki bu da insanı küfre götürür.

Diyanet İşleri Başkanlığımıza gelince, camilerimizde hutbe okutmak ve açıklama yapmanın da ötesinde girişimler yapmalı, içki, kumar gibi illetlerin toplumumuza verdiği maddi ve manevi zaralar noktasında raporlar hazırlamalı, bu konuda kamuoyu oluşturarak, insanlarımızın haramlar ile arasına öreceği “Seddi Zerai” duvarını artık inşa etmelidir.

Zira bu hutbeler ve açıklamalar, Seddi Zerai duvarına ancak bir iki sıra tuğla örülmesi demektir ve bu yeterli değildir. Çünkü şeytan, insanları bu iki sıra tuğladan çok kolay bir şekilde atlayarak geçirebilmektedir.

Bu söylediğimizi Diyanet İşleri Başkanlığı şu ana kadar başarabilmiş değildir. Bu açıklamalar yıllardan beri yapılmaktadır ama ne TV kanalları dansöz oynattığı eğlence programlarından vazgeçmekte, ne de Milli Piyango gibi millileştirdiğimiz kumarlara rağbet eksilmektedir.

O zaman söylemden ziyade fiiliyata geçilmeli, büyük bir kamuoyu oluşturmak için adımlar atılmalı ve bu haramlardan azami derecede uzak kalabilecek Müslüman kitleler oluşturulmalıdır.

Bu zor mudur? Tabii ki de zordur!

Ancak Diyanet İşleri Başkanlığının da kolayı bırakıp zora tabi olmasının zamanı da gelmiş geçmiştir.

Kumar ve içki konusunda ki ayeti kerime açıktır:

Ey iman edenler!

Şarap başta olmak üzere, bütün sarhoşluk verici ve uyuşturucu maddeler,

Haksız kazanca sebep olan her çeşit şans oyunları ve kumar,

İlâhlaştırılan kişi ve kurumları temsil eden işaretler, semboller, rozetler, heykeller, putlar ve dikili taşlar,

Ve yapacağınız işlerde, ilâhî vahyi rehber edinip, akıl ve tecrübeye dayanarak karar vermek yerine, medyumluk, falcılık, kâhinlik, astroloji, fal okları (5. Mâide: 3) gibi batıl inançlarla hayatınızı yönlendirmeniz,

İşte bütün bunlar, şeytan işi iğrenç kötülüklerden başka bir şey değildir! O hâlde bunlardan uzak durun ki, dünya ve âhirette kurtuluşa eresiniz!

 

 

ETİKETLER: Manşet