islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Yüksek Mahkeme Kararından Sonra Pakistan’da Olacaklar

Yüksek Mahkeme Kararından Sonra Pakistan’da Olacaklar
11 Nisan 2022 09:24
A+
A-

Hükümet içerisinde 150’ye yakın boş koltuk bırakacak olan Parlamento’dan İmran Khan ve tüm parti üyelerinin istifa etmesi bekleniyor. Bu nedenle de özellikle mevcut koltukların doldurulması için seçimlerşn gerçekleştirilmesi zor görünmekte. Bu durum da erken seçime yönelik bir çağrıda bulunmaktadır.

İSLAMABAD – Pakistan caddesinde günlerce süren bekleyiş ve tartışmaların ardından, Pakistan Federal Yüksek Mahkemesi Parlamento Başkan Yardımcısı Qasim Khan Suri’nin hükümete güvensizlik önergesine ilişkin oylamayı engelleme kararının yasa dışı olduğuna karar verdi.

Ayrıca, Parlamento ve hükümeti feshetme ve erken seçim çağrısı yapma kararlarının geçersiz ve yasadışı olduğuna hükmetti. Pakistan gazetesi Dawn’a göre, beş yargıcın tamaamı da başkan yardımcısının kararına karşı çıktı.

Buna göre, Pakistan parlamentosu yeniden göreve dönecek ve mahkeme kararında belirtildiği üzere bu ayın dokuzuna denk gelen önümüzdeki Cumartesi yerel saatle en fazla 10:30’da güven oylaması yapılacak.

Parlamento Başkanvekili bu kararı 3 Nisan’da almış, , güvenin geri alınması önergesinin “bir komplo ve dış müdahalenin varlığı nedeniyle” anayasaya aykırı olduğunu söyleyerek bunu gerekçelendirmiş, yaptığı nitelemeye göre de muhalefeti, hükümeti devirmek için dış taraflarla ihanet ve komplo düzenlemekle suçlamıştı. Muhalefet ise bunu inkar ediyor.

Muhalefet daha önce, 84 milletvekilinin imzasını aldıktan sonra, geçtiğimiz Mart’ta, Parlamento lideri Şahbaz Şerif aracılığıyla İmran Han ve hükümetine güvensizlik oyu için bir önerge sunmuştu.

Muhalefet için bir zafer ve hükümet içinse bir hayal kırıklığı

Kararın ardından medyaya konuşan Pakistan Müslüman Birliği (Nevaz Şerif) lideri ve Pakistan parlamentosundaki muhalefet lideri Şahbaz Şerif, “mahkeme kesinlikle halkın beklentilerini karşıladı” yorumunu yaptı.

Pakistan Halk Partisi lideri Bilawal Butto Zerdari ise Yüksek Mahkeme kararını “demokrasi ve anayasa için bir zafer” olarak nitelendirdi. “Pakistan’ın kurumları ve anayasası korunmuştur ve Allah’ın izniyle güvensizlik süreci sona erecek ve seçim reformları yaparak adil ve şeffaf seçimlere doğru yol alacağız” dedi.

Rabıtatü’l-Ümmet başkan yardımcısı Meryem Nevaz Sharif, “anayasanın üstünlüğünü” kutlayarak, Shahbaz Sharif’in bir sonraki başbakan olacağını söyledi.

Muhalefetin aksine hükümet üyelerinin tepkileri farklı farklıydı. Çünkü Enformasyon Bakanı Fuad Chaudhry “talihsiz kararın” ülkedeki siyasi krizi daha da kötüleştireceğini söyledi. Twitter’da da “Acil seçimler ülkeye istikrar getirebilirdi. Ne yazık ki halkın önemi göz ardı edildi.” şeklinde yazdı.

Bu sırada PTI senatörü Faysal Javid, başbakanın “ülkesi için savaşmaya devam edeceğini” söylerken, halktan paniğe kapılmamasını istedi ve “başbakanın bir sonraki stratejisini yakında açıklayacağını” söyledi.

İmran Han’ın Yönetiminin Sonu

Mahkemenin Perşembe günü yayınlanan kararı, muhalefetin bu kez kendisine ve hükümetine olan güveni kesmede başarılı olması beklendiğinden, İmran Han hükümetinin mevcut zor durumunu gösteriyor.

Bu bağlamda, siyasi ve stratejik analist Abdül Kerim Şah, Al Jazeera Net ile yaptığı bir röportajda, meselelerin tamamıyla açık olduğunu söylüyor: “Başbakan Imran Khan Cumartesi (yarın) planlanan parlamento oturumu sırasında güveni geri çekecek ve Bundan hemen sonra Şahbaz Şerif Başbakan olarak atanacak.”

Siyasi analist Fazal Bangash, Pakistan’da hiçbir başbakanın beş yıllık görev süresini tamamlamadığı bir zamanda Khan’ın güven oylamasıyla görevden alınan ilk kişi olacağına inanıyor.

Bangash, Al Jazeera Net’e verdiği ropörtajda şunları da ekledi: “Yüksek Mahkeme, Khan hükümetinin anayasayı ihlal ettiğine karar verdi ve Cumartesi sabahı güven oylamasına kararı verdi. Bu nedenle, bir buçuk yıl boyunca -hükümet için kalan süre olan- muhalefetin hükümetin dizginlerini ele geçirmesi ve Şahbaz Şerif başbakan olacağı bekleniyor.”

Aynı analiste göre, “Imran Khan’ın Pakistan caddesinde popülerlik kazanmak için başvurduğu yabancı komplo hakkındaki tüm iddiaları boşunaydı.”

İmran Han Muhalefete Meydan Okudu

Öte yandan siyasi işler uzmanı Muhammed Mehdi, “Başbakan’ın istifa edip etmeyeceği henüz belli değil, çünkü görevden alınması ve Meclis Başkanı ile vekilinin görevden alınması artık duvara yazılıyor” yani beklenmektedir, diyor.

Analist Fazl Bangash’a gelince, Imran Khan’ın ikinci kartını kendisinin ve partisinin tüm üyelerinin Parlamento’dan istifa edip parlamentoda yaklaşık 150 sandalye bırakacak şekilde bir sürpriz olarak oynamasını bekliyor. Sonuç olarak, bu koltukları doldurmak için özel seçim yapılması zorlaşacak ve bu da erken seçim ihtiyacını gerektirebilecektir.

Pangash, Khan’ın hukuk danışmanlarından gelen, yabancı komployla ilgili olarak muhalefet aleyhine dava açmak ve sahip olabileceği her türlü kanıtı sunmak gibi tavsiyelerine dayanarak Cumartesi gününe kadar harekete geçebileceğini, yani gelecek günlerde elindeki tüm kartları oynayacağını söyledi.

Ancak analist, Imran Khan’ın muhalefet partileri, eski müttefikleri ve partisinin Parlamentodaki muhalifleri tarafından “kovulma” ihtimalinin, yaklaşan seçimler öncesinde geniş destek toplama gücüne zarar vereceğini öne sürdü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.