islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4620
EURO
34,6892
ALTIN
2.434,88
BIST
9.909,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Zorda kalan Ermeni başbakan çareyi erken seçimde buldu

Zorda kalan Ermeni başbakan çareyi erken seçimde buldu

Büyük bir askeri yenilgiye uğradıktan sonra istifası istenen Paşinyan, gösteriler ardından Ermenistan’ın Haziran ayında erken seçimlere gideceğini duyurdu

Mirat haber Ajansı

Ermenistan başbakanı Nikol Paşiyan, aylardır süren hükümet karşıtı protestoların ardından yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın Haziran ayında erken seçimlere gideceğini duyurdu. Komşu Azerbaycan ile geçen yılki Dağlık Karabağ ihtilafını ele almasıyla alevlendi. Paşinyan Facebook’ta yaptığı açıklamada, oylamanın 20 Haziran’da yapılacağını açıkladı. Erken seçim kararının Ermenistan’ın muhalefet partileri ve cumhurbaşkanı ile görüşmelerden sonra geldiğini ifade etti. Parlamento seçimlerinin, mevcut iç siyasi durumdan çıkmanın en iyi yolu olduğunu belirten Paşinyan, 2018’de Ermenistan’ı sarsan hükümet karşıtı sokak protestoları dalgasının ortasında iktidara gelmişti.

Paşinyan’ın istifası isteniyor

Paşinyan’ın muhalifleri, Kasım ayında Rusya’nın arabuluculuğunda bir barış anlaşması imzaladığından beri istifasını istiyorlar. Anlaşma, binlerce kişinin hayatına mal olan ve Dağlık Karabağ ve çevresindeki toprakların Azerbaycan’a geri döndüğü altı haftalık çatışmayı sona erdirmişti. Dağlık bölge, uluslararası alanda, Ermenistan tarafından bile Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanınmakta, ancak nüfuslu ve yakın zamana kadar tamamen etnik Ermeniler tarafından kontrol ediliyordu. Paşinyan, daha fazla insan ve toprak kaybını önlemek için anlaşmayı imzaladığını ifade etti. Hükümete yönelik protestolar, Ermenistan kışından dolayı yarım kalmıştı, ancak geçen ayın sonlarında yeniden başladı.

25 Şubat’ta üst düzey askeri figürlerin Paşinyan’ın istifasını talep etmeleriyle gerilim arttı. Başbakan, mahkemede görevden alınmasına itiraz eden ülkenin en yüksek askeri görevlisini kovarak yanıt verdi. Rolü büyük ölçüde törensel olan Ermenistan cumhurbaşkanı, genelkurmay başkanının görevden alınmasını onaylamayı reddetti ve generalin sözcüsü, görevinde kaldığını açıkladı. Paşinyan, darbe girişimi sırasında üst düzey askeri yetkilileri suçladı ve başkent Erivan’da binlerce taraftarın ilgisini çeken kitlesel bir miting düzenledi. Eş zamanlı bir muhalefet mitingi de binlerce kişiyi sokaklara çekti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.