islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

18 ÇOCUK HİNT YAPIMI ÖKSÜRÜK ŞURUBUNDAN ÖLDÜ!

18 ÇOCUK HİNT YAPIMI ÖKSÜRÜK ŞURUBUNDAN ÖLDÜ!
31 Aralık 2022 09:00
A+
A-

Özbekistan Sağlık Bakanlığı, Hintli ilaç üreticisi Marion Biotech tarafından yapılan öksürük şurubunu tükettikten sonra 18 çocuğun öldüğünü söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ilk testlere göre ilaçlar toksik madde olan etilen glikol içeriyordu.

Yetkililere göre, çocuklara Doc-1 Max şurubu doktor reçetesi olmadan ve önerilen dozun üzerinde verildi.

Özbek hükümetinden 27 Aralık’ta yapılan açıklamada, Doc-1 Max tabletlerinin ve şurubunun ülkede 2012’den beri satıldığı belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, “Ölen çocukların hastanede tedaviye alınmadan önce bu ilacı evde 2-7 gün, günde 3-4 defa, 2,5-5 ml aldıkları tespit edilmiştir ve bu, ilacın çocuklar için standart dozunu aşmaktadır.” dedi.

Açıklamada hangi zaman diliminin söz konusu olduğu belirtilmedi. 23 Aralık’ta BBC İzleme Servisi, Gazeta.uz haber sitesine atıfta bulunarak, Özbek makamlarının son iki ay içinde Semerkand bölgesinde Hint yapımı bir öksürük şurubu içtikten sonra 15 çocuğun öldüğüne dair raporları araştırdığını bildirdi.

26 Aralık’ta Podrobno.uz haber sitesi, 15’i üç yaşın altında olan 21 çocuğun Eylül ve Aralık ayları arasında Hint yapımı Doc-1 Max öksürük şurubunun neden olduğuna inanılan akut böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi edildiğini bildirdi. Hastalardan 3’ü iyileşti.

Hindistan Sağlık Bakanlığı, 27 Aralık’tan bu yana yetkililerinin, bu konuda Özbekistan’ın ulusal ilaç denetim merkezi ile sürekli temas halinde olduğunu” söyledi.

Hintli yetkililer ayrıca Uttar Pradesh’in Noida kentinde bulunan Marion Biotech’e de denetim yaptılar.

Hindistan Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Üretim tesislerinden öksürük şurubu örnekleri alındı ​​ve analiz için Chandigarh’daki Bölgesel İlaç Testi Laboratuvarına gönderildi.” dedi.

Marion Biotech, BBC’nin açıklama talebine henüz yanıt vermedi.

ANI haber ajansı, Marion Biotech’in yöneticisine atıfta bulunarak, şirketin şurup üretimini geçici olarak askıya aldığını bildirdi. Hükümetin soruşturma yürüttüğünü ve şirketin gerekli önlemleri alacağını da sözlerine ekledi.

Marion Biotech, Hindistan’ın başkenti Delhi yakınlarındaki Noida’da bulunmaktadır. Şirketin web sitesi şu anda çalışmıyor, ancak şirketin LinkedIn sayfası 1999’da kurulduğunu ve ürünlerinin “Orta Asya, Orta ve Latin Amerika, Güneydoğu Asya ve Afrika’da yaygın olarak bilindiğini” söylüyor.

“Dünyanın eczanesi” olarak adlandırılan Hindistan, dünyadaki ilaçların üçte birini, çoğunlukla patentsiz ilaçlar şeklinde üretmekte ve gelişmekte olan ülkelerin tıbbi ihtiyaçlarının çoğunu karşılamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü, Ekim ayında, dört farklı Hint yapımı öksürük şurubunu Gambiya’da böbrek hasarından ölen 66 çocukla ilişkilendirdi. Şurup numunelerinin analizleri, kabul edilemez miktarda dietilen glikol ve etilen glikol gibi toksik maddeler içerdiğini göstermiştir.

Hem Hindistan hükümeti hem de şurup üreticisi Maiden Pharmaceuticals iddiaları reddetti.

Aralık ayında Hintli yetkililer, testlere göre şurupların spesifikasyonlara uygun olduğunu iddia ettiler ve bir hükümet yetkilisi BBC’ye DSÖ’nün şurupları “küstahça” suçladığını söyledi. Ancak DSÖ, araştırmasının sonuçlarının doğruluğunu savundu.

Geçen hafta, haftalarca süren soruşturmanın ardından Gambiya’daki bir parlamento komitesi, Maiden Pharmaceuticals’ın sorumlu tutulmasını önerdi. Komite ayrıca bu firmanın tüm ürünlerinin ülkede yasaklanmasını tavsiye etti.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://www.bbc.com/russian/news-64101408

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.