islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5192
EURO
34,9079
ALTIN
2.423,37
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

2. Abdülhamid’i Aşağılayan Heykel İçin Tekbirli Eylem

2. Abdülhamid’i Aşağılayan Heykel İçin Tekbirli Eylem

2. Abdülhamid’in resmenin çıplak kadın heykelinin üzerine yapılması infiale yol açtı.

Geçtiğimiz hafta, İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı’nda sergilenen bir heykele birçok kesimden tepkiler yağdı. Ressam Ali Elmacı tarafından çıplak kadın olarak yapılan heykelin üzerine 2. Abdülhamid resmedildi.

Birçokları tarafından eleştirilen bu eseri ve esere karşı gösterilen tepkileri Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Ayşe Baykal köşesine taşıdı. Baykal köşesinde,  “Tepkiye neden olay şöyle; Ressam Ali Elmalı, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid’in yüzünü kadın bedeni formundaki bir heykele resmetmiş. Bu durumdan rahatsız olan ve kendilerini Erbakan Vakfı’ üyesi olarak tanıtan bir grup genç de “Sultan Abdülhamid bizim atamızdır, bu heykel atamızı aşağılamaktadır.” Diyerek heykele tepki gösterdiler. Hatta ressamın “Bu bir sanat eseridir.” açıklamasına karşı “Madem öyle, o zaman kendi atanın resmini yap!” diyerek atalar üzerinden yeni bir söylem gerçekleştirmişlerdir. Tepkiyi gündeme taşıyan durum ise olaydan ziyade olayın gerçekleşme şekli. Tepki gösteren gençler; bir basın açıklamasıyla, eserin sahibi ressama ulaşarak veya fuarın organizatörleriyle konuşarak çözmek yerine tekbir getirerek uluslararası bir fuara “Müslüman’ca (!)” bir giriş yapmayı tercih ettiler. Can ve mala zarar gelmemesi olayın iyi tarafı… Zira en son tekbir getirerek Hürriyet’i protesto etmek isteyen bir grup genç taşlı sopalı bir girişimde bulunmuştu. Sanırım gençler tekbir getirme olayını yanlış yorumluyor. Fıkhi olarak kesilen hayvanın etinin helâl olması için getirilen tekbir vardır. Gençler tepkilerinin önüne tekbiri koyunca her yaptıkları eylemi helâl veya mubah zannediyorlar. Bu sorunu nasıl aşacağız bilmiyorum ama birilerinin gençlere bu tarz eylemlerin sadece İslamofobiye hizmet edeceğini anlatması gerekiyor. Üstelik heykel protestosunu yapan gençlerin kendilerini “Erbakan Vakfı” üyeleri olarak tanıtmaları üzücü… Rahmetli Erbakan Hoca,  yaşasaydı asla böyle bir şeye izin vermezdi” diye yazdı.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.