islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2707
EURO
34,7492
ALTIN
2.397,24
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

4 Milyon Haneye 15 Milyar Destek

4 Milyon Haneye 15 Milyar Destek
27 Haziran 2022 11:10
A+
A-

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ve 4 milyon hanenin yararlanacağı Aile Desteği Programı’na başvuruların 27 Haziran’da başlayacağını söyledi. Bakan Yanık, paketin toplam maliyetinin 15 milyar lira olduğunu ve şu ana kadarki en büyük sosyal yardım olacağını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 15 milyar liralık yeni bir sosyal yardım programının devreye alınacağını söylemişti. ‘Türkiye Aile Destek Programı’nın ayrıntılarını katıldığı bir televizyon kanalında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık açıkladı. Yanık, “2021’de 97.8 milyar lira yardım yapıldı. Sosyal yardımların daha geniş alana ulaşması amaçlanıyor. Türkiye Aile Desteği Programı’ndan yılda ihtiyaç sahibi 4 milyon hanenin yararlanmasını hedefliyoruz. Şu ana kadarki en büyük sosyal yardım programı olacak” diye konuştu.

İLK ÖDEME BAYRAMDAN ÖNCE YAPILACAK
Türkiye Aile Desteği Programı’na başvuruların 27 Haziran’da (yarın) başlayacağını belirten Yanık, “Mevcut sosyal yardımlardan faydalananların yanı sıra şu an faydalanmayan ihtiyaç sahipleri de bu yeni programdan yararlanabilecek. Destek ödemesi ailenin gelir durumuna göre aylık 450-550-600 lira olarak üç farklı şekilde yapılacak. Yıllık 5 bin 400-7 bin 200 lira olacak. Destek 12 ay boyunca ve düzenli aylık olarak verilecek. Başvurular e-Devlet ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden alınacak. İlk ödeme ise Kurban Bayramı öncesinde yapılacak” dedi.

DESTEK PAKETİNDEN KİMLER YARARLANACAK
Sosyal desteklerden yararlanmada gelir durumu belirleyici oluyor. Bu yeni destekten yararlanacak hanelerde de yine gelir durumuna bakılacak. Gelir durumunda ise asgari ücret baz alınıyor. Buna göre destekten hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden yani 1.417 liradan az olan haneler yararlanabilecek. Gelir bu rakamın ne kadar altındaysa ödenecek tutar da ona göre artacak.

VEFAT EDENİN YAKININA YARDIM
Yeni başlayan bir başka sosyal yardıma daha dikkat çeken Bakan Yanık, şunları söyledi: “Yeni bir uygulamamız olan vefat yardımında ise 15 Nisan 2022 ve sonrasında vefat edenin yakınları için 750 lira nakdi destek veriyoruz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız belediyelerden her hafta vefat listesini alıyor. Vatandaşlar ayrıca ‘ölüm belgesi’ ile de bizzat başvurabiliyor. Başvuru sonucunda ödemeler 1 ay içerisinde yapılıyor.”

ANAOKULU KATKISI
Sosyal yardıma muhtaç ailelerin, çocuklarının anaokulu ya da kreşe giderken maddi açıdan zorlandıklarını tespit ettiklerini söyleyen Bakan Yanık, “Anaokulu desteğimiz eğitime ulaşımı kolaylaştıracak. Ailelerimizin yapacakları tek şey, çocuklarını okula kaydettirmek olacak. Hane hane ziyaretlerimizi yaparak, ihtiyacı olanlara psikososyal destekler veriyoruz’’ şeklinde konuştu.

CİHAZA BAĞLI HASTALARA ELEKTRİK DESTEĞİ
Mevcut sosyal yardımlara da değinen Yanık, bunların bazılarında revizyona gittiklerine dikkat çekti. Yanık, şunları söyledi: “Cihaza bağımlı yaşayan hastalara da Elektrik Tüketim Desteği veriyoruz. Kronik hastalık nedeniyle elektrikli tıbbi cihaz kullanan ihtiyaç sahipleri faydalanabilir. Yeni yaptığımız düzenleme ile kapsamı ciddi şekilde genişlettik. Eskiden evde bakım yardımı alanlar bu destekten faydalanamıyordu. Bu da kapsamı çok kısıtlı hale getiriyordu. Artık evde bakım yardımı alan engelliler de bu destekten faydalanabilecek. Yeni uygulamamızla ihtiyaç sahibi, cihaza bağımlı hasta vatandaşlarımıza Elektrik Tüketim Desteği’ni yüzde 100 artırımlı olarak veriyoruz. Yani cihaza bağımlı kronik hasta ihtiyaç sahiplerine hanedeki kişi sayısına göre 216 lira yerine 432 liraya kadar elektrik tüketim desteği veriyoruz.” Bakan Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere yapılan doğalgaz desteği için de “Yardımlarımız 450-1.150 lira arasında değişiyor” dedi.

ASKER AİLESİNE DE KATKI
Mehmetçiğin, sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi ailelerinin askerlik görevi süresince desteklenmesi için aylık 500 lira olmak üzere 2 aylık periyotla 1.000 lira düzenli yardım veriliyor. Yardım programından asker evliyse eşi, evli değilse annesi veya babası yararlanıyor.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.