islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3810
EURO
34,7768
ALTIN
2.398,79
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C

Araplar Birliği’ne ABD’den Uyarı! Esad Bizim Hep Düşmanımız Olacak!

Araplar Birliği’ne ABD’den Uyarı! Esad Bizim Hep Düşmanımız Olacak!
28 Ocak 2022 15:53
A+
A-

Son dakika haberine göre, Suriye meselesine dair Carnegie Uluslararası Barış Vakfıyla yapmış olduğu online görüşmede ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk, önemli değerlendirmeler de bulundu.

McGurk, Orta Doğu’da Esad rejimine dair normalleşmesine ilişkin ise,’’ Esad rejimi ile olan ilişkilerin normalleştirilmesini desteklemiyoruz. Biz asla normalleştirmeyeceğiz.” Diye belirtildi.

AVRUPA’YA ESAD MESAJI!

Amerika’nın müttefiklerinin Esad ile olan ilişkileri tekrar kurma çabalarını engellemeye çalışıp çalışmadığı konusunda ise detay vermeyen McGurk, söz konusu olmuş olan ülkelerin “çıkarlarını korumaya ve sürdürmeye çalıştıkları” vurguladı.

ÜRDÜN’E HAYIR DEMEYECEĞİZ

McGurk, Suriye’nin komşuları ile yaptığı güvenlik anlaşmalarıyla normalleşme görüşmeleri arasında ayrım yapılması gerektiğini ifade ederek, ‘’Ürdün, Suriye ile sınır güvenliği hakkında bir tartışma yapmak isterse açıkçası hayır demeyeceğiz. Bu, Esad rejimiyle normalleşmekten çok farklı. Bu görüşmeleri yaparken bu ayrımı yapmamız gerektiğini düşünüyorum.” Diye konuştu.

İnsan haklarının Başkan Joe Biden politikalarının odak noktası olmasına rağmen, diğer önemli ulusal güvenlik konularını gölgede bırakmadığını belirten McGurk, bölgedeki ulusal çıkarlarını da değerlendirirken, insan haklarının masada olduğu fakat insan haklarının diğer konuların önüne geçmediği değerlendirmelerinde bulundu.

ABD’li yetkili McGurk’un söz konusu olan çıkışı, bazı senatörlerin ABD’nin Orta Doğu’daki müttefiklerinin Esad ile olan ilişkilerin normalleştirdiğine dair Joe Biden’a mektup yazmalarının ardından geldi.

ARAPLAR, ESAD İLE İLİŞKİLERE TEKRAR BAŞLADI

Arap Birliği’nin 12 Ekim 2011 tarihinde Suriye’nin üyeliğini askıya alması ve Arap büyükelçilerinin, Esad rejimi ile sivillere tam koruma taahhüdünü kesin olarak yerine getirene kadar Şam’dan çekilmesi çağrısında bulunmasının sonrasında Esad rejimi ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerde siyasi yabancılaşma söz konusuydu.
Fakat son zamanlarda ise Esad rejimi ile bazı Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerde iyileşme adımları atılmaya başladığı da görüldü.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Aralık 2018 tarihinde Şam’daki büyükelçiliğini tekrar açması oldu.
Umman ise Ekim 2021 tarihinde Suriye’ye büyükelçisini geri gönderirken, Bahreyn ise 10 sene sonra ülkeye ilk büyükelçisini atadı.
Ürdün Kralı Abdullah ise Esad ile yakın zamanda bir telefon görüşmesi yaparken BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Kasım 2021 tarihinde Şam’ı ziyaret etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.