islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4472
EURO
34,7381
ALTIN
2.429,15
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Müslüman Atom Bombasının Mimarı Ev Hapsinde

Müslüman Atom Bombasının Mimarı Ev Hapsinde
19 Mayıs 2020 13:33
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Pakistan’ı ilk nükleer Müslüman ülke haline getiren bilim adamı Abdülkadir Han, Perşembe günü Pakistan Yüksek Mahkemesi’ne hükümet kurumları tarafından gözaltında tutulduğu ve hareket özgürlüğü verilmediği şikayetini dilekçesinde bildirdi. Han, Pakistan’ın nükleer silahların yayılmasındaki rolünü açıkça itiraf ettikten sonra 2004’te uluslararası manşetlere girmişti. Pakistan, komşu Hindistan’a rekabete devam edebilmek için 1998’de ilk atom bombasını test etti. İtiraftan sonra Han resmi görevinden kovuldu, ancak o zamanki Başkan Pervez Müşerref tarafından affedildi. O zamandan beri lüks bir İslamabad mahallesinde yoğun bir şekilde korunan ve çoğunlukla gözden uzakta bir yaşam sürdü. Yetkililer güvenlik nedenleriyle malikanede nöbetçi olduğunu söylüyorlarsa da Han, hareket etme veya kimseyle görüşme özgürlüğü olmadığı için mahkum olarak tutulduğunu iddia ediyor.

Han, geçen yıl, kararlaştırılan şartlar altında hareket özgürlüğüne izin veren önceki mahkeme emirlerine rağmen, hala kısıtlama altında tutulduğunu ve fiziksel zarardan korktuğunu savunan bir dilekçeyi mahkemeye verdi. Perşembe günü, yargıçlara, bir gün önce kendilerinin önünde görüneceğini söyleyen davasını dinleyen bir not gönderdi, ancak Pakistan istihbaratı olan Stratejik Planlar Bölümü’nün (SPD) ajanları, onu mahkeme binasına getirmesine rağmen mahkemeye çıkarmadı. SPD’ye Pakistan ordusu başkanlık ediyor ve ülkenin gizli nükleer silah programını yürütmekten sorumlu.

Davaya yanıt veren Pakistan hükümeti, medyanın yorum taleplerine cevap vermedi. Mahkeme hükümeti Han’ın dilekçesine yanıt vermeye yönlendirdi. Khan ayrıca Yüksek Mahkemeye verdiği notta, dilekçesini bu mahkeden çekmeye ve bir alt mahkemeye götürmeye zorlandığını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.