islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4487
EURO
34,7895
ALTIN
2.446,57
BIST
9.940,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN..

ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN..
14 Mayıs 2023 10:00
A+
A-

Ayağının altını öpmemiz gereken annelerimizin ve anne adaylarımızın anneler gününü kutluyor iki cihan güneşi peygamber (s.a.v.)’in Anneler hakkında bize tavsiyeleriyle, sizi baş başa bırakıyorum..

İbn Cehime (ra) bir gün Hz. Peygamber’e (sav) geldi ve: “-Ey Allah’ın Resulü, ben gazveye (cihat) katılmak istiyorum, bu konuda sizinle istişare etmeye geldim.” dedi. Resullullah (sav): “-Annen var mı (hayatta mı) ?” diye sordu. “-Evet.” deyince: “-Öyleyse ondan ayrılma, zira cennet onun ayağının altındadır.” Buyurdu. (Nesai)

Esma(ra), “Resulullah (sav) zamanında, annem müşrik olarak yanıma geldi, benim iyi davranmamı umuyor. Anneme iyilik edebilir miyim?” Resulullah (sav) şöyle buyurdu: ‘-Evet annene iyilik et.’” (Buhari – Müslim)

Bir adam Nebi’ye (sav) gelerek: “—Ben Allah’tan ecir (sevap) isteyerek hicret ve cihat etmek üzere sana biat ediyorum.” dedi. Nebi (sav) şöyle buyurdu: “—Annen ve babandan sağ olanı var mıdır?” Adam: “—Her ikisi de sağdır.” Nebi (sav): “Böyle iken sen Allah’tan ecir mi istiyorsun?” Adam: “—Evet” deyince, Nebi (sav). “Öyle ise annenin ve babanın yanına dön ve onlarla güzel sohbet et!” buyurdular. (Müslim)

Bir sahabe sordu: “–Ya Resulallah! Kendisiyle sohbet etmeme en hakkı olan kimdir?” “–Annendir,” “–Sonra?” “—Annendir,” “–Sonra?” “—Annendir,” “–Sonra?” “—Babandır. Sonra da derece derece olan kimselerdir. (Yani yakın akrabalarındır)” buyurdular. (Müslim)

Bir gün Nebi (sav) şöyle buyurdu: ”Burnu yerde sürünsün, burnu yerde sürünsün, burnu yerde sürünsün!” Sahabeler: “Ya Resulallah! Kimin?” dediler. “Ana babasına, ikisinden birisine yahut her ikisine birden ihtiyarlık zamanlarına yetişip de cennete giremeyen kimsenin.” (Buhari – Müslim)

“Büyük günahlar şunlardır: Allah’a şirk koşmak, ana babaya asi olmak, (haksız yere) adam öldürmek ve yalan yere yemin etmektir!” (Buhari)

Resulullah (sav) bir gün şöyle buyurdular: “-Bir kimsenin kendi annesine ve babasına sövmesi büyük günahlardandır!” Sahabeler: “–Ya Resulullah! İnsan hiç kendi annesine ve babasına söver mi?” dediler. Resulullah (sav) şöyle buyurdular: “Evet, o kimse başka birinin babasına söver, o da onun babasına söver! O kimse başka birinin annesine söver, o da onun annesine söver!” (Müslim)

Ana babaya asi olan cennete giremez. (Nesai)

Makbul olunduğundan şüphe olunmayan üç dua vardır;

Babanın çocuğuna duası, misafirin duası, mazlumun duası. (Ebu Davut-Tirmizi-İbn-i Mace)

Bir sahabe: “-Ya Resulallah, anamla babam öldükten sonra onlara yapabileceğim bir iyilik var mı ?” diye sordu. Resulullah (sav) şöyle buyurdu: “-Evet, onlara dua ve istiğfarda (günahlarından af dileğinde) bulunursun, vasiyetlerini yerine getirirsin, dostlarına da ikramda bulunursun.”

(Ebu Davut – İbn-i Mace)

 

 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.