islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3800
EURO
34,6785
ALTIN
2.402,78
BIST
10.051,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Güney Sudan: Kabilelerin Çatışmaları Ülkeyi Tehdit Ediyor

Güney Sudan: Kabilelerin Çatışmaları Ülkeyi Tehdit Ediyor

Mirat Haber Ajansı

Güney Sudan’ın dokuzuncu bağımsızlık yıldönümünde Cumhurbaşkanı Salva Kiir, aylarca süren kanlı kabileler arası mücadelenin ülkeyi parçalamakla tehdit ettiğini kabul etti. Perşembe günü cumhurbaşkanı millete sesleniş televizyon konuşmasında, tüm Güney Sudanlıları barış için çalışmaya ve sosyal dokusu savaşla parçalanmış toplulukları uzlaştırmaya çağırdı. Güney Sudan’daki BM Misyonu geçtiğimiz ay Jonglei eyaletinde bir şiddet dalgası ve karşı saldırılarda yüzlerce kişinin öldüğünü bildirdi.

Hükümet, Kiir’in toplumlararası diyalog, hukukun üstünlüğü ve düzenini güçlendirmek ve sivillerin silahlarını almak gibi çok katmanlı bir yaklaşım olarak adlandırdığı programı hayata geçirecek. Kiir, geçiş hükümetindeki ortakları kalan sorunları çözmek için birlikte çalışmaya çağırdı. Geçiş hükümeti Şubat ayında kuruldu, ancak eski savaşan partilerin Haziran ayına kadar eyalet valileri adaylarını göstermesi gerekiyordu. 10 validen ikisi hala boşta. Kiir ayrıca ülkenin mücadele eden ekonomisi hakkında da konuştu. Korona pandemisinin, Güney Sudan’ın gelirinin %95’inden fazlasını oluşturan petrol sektörüne zarar verdiğini söyledi. Hükümet yetkilileri, hükümetin memur maaşlarını zamanında ödeyebilmesi için vergi ve harçların ödenmesini sağlamanın yollarını araştırıyorlar. Askerler ve kamu hizmeti çalışanları sık sık maaşlarını aylar içinde almadıklarına dikkat çekti. Hristiyan çoğunluklu ve petrol kaynaklarını kendi bölgesinde bulunduran Güney Sudan uzun süren bir iç savaşın ardından Müslüman Arap ağırlıklı Sudan’dan Batı ülkelerinin baskısıyla ayrılmıştı. Ancak bunun hemen ardından kendi içinde iç savaşa başlamıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.