
Çin’e yakınlığıyla bilinen China Pulse medya hesabı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uçaktan inişini gösteren bir video paylaşarak ağır hakaretlerde bulundu.
Erdoğan için “yaşlı, bunamış bir adam” ifadesi kullanıldı. Hesap, Erdoğan’ın uçak merdivenlerinde kendisini destekleyecek gücünün bulunmadığını iddia söyledi.
Çin devleti Türkiye’de güçlü bir liderlik istemiyor. Afrika, Asya ve Türk Cumhuriyetleri sahasında Çin devleti en büyük rakip olarak Türkiye’yi görüyor. Siyasi, sosyal ve ekonomik birçok sebepten dolayı Çin, kendi uluslararası menfaati için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kendisi için tehlike görüyor.
Uluslararası ilişkilerde ve jeopolitik rekabet alanlarında son dönemde yaşanan gelişmeler, diplomatik ve medya eksenli gerilimleri de beraberinde getiriyor. Özellikle Asya, Afrika ve Türk Cumhuriyetleri sahasında Türkiye ile Çin arasında yaşanan nüfuz mücadelesi, dış basın yansımalarına da sert bir şekilde yansımaya başladı.
Son günlerde dış politika analizleriyle tanınan söz konusu medya hesabı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan çok sert ve ağır ifadeler içeren bir yayın yaptı. Bu paylaşım, uluslararası kamuoyunda ve diplomatik çevrelerde geniş yankı uyandırdı.
Analistler, bu tarz çıkışların yalnızca anlık birer medya polemiği olmadığını, aksine Pekin yönetimi ile Ankara arasında küresel ölçekte yaşanan stratejik rekabetin bir yansıması olarak okunması gerektiğini belirtiyor.
Türkiye’nin son yıllarda başta Orta Asya (Türk Cumhuriyetleri) olmak üzere Afrika ve Asya coğrafyasındaki diplomatik, ekonomik ve askeri etkisini artırması, küresel aktörlerin dikkatle izlediği bir süreç.
Uzmanlar, Çin devletine yakın medya organlarının bu dönemde Erdoğan’ı hedef alan söylemlerini, Türkiye’nin izlediği bağımsız ve küresel iddia taşıyan dış politika çizgisinden duyulan rahatsızlığın bir dışavurumu olarak değerlendiriyor.
Bu gelişmeler, Türkiye’nin küresel satranç tahtasındaki ağırlığının ve bölgesel güç merkezleriyle olan rekabetinin gelecekte de medya ve diplomasi aracılığıyla süreceğini gösteriyor.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube