islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4565
EURO
34,7891
ALTIN
2.428,15
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Emirlikler Ayın Parsellenmesine İmza Attı

Emirlikler Ayın Parsellenmesine İmza Attı

Mirat Haber Ajansı

NASA dün yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de dahil olmak üzere sekiz devletin ayın keşfi için uluslararası bir anlaşma imzaladığını bildirdi. Artemis Anlaşmaları adı verilen anlaşma, kaynakların kullanımı, roket yakıtı yapımı, güvenli operasyonlar ve acil durum yardımı ile ilgili yönergeleri kapsayan, ay ve uzay keşiflerinde en iyi uygulama için bir çerçeve olarak tasarlandı. Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Japonya, Avustralya, Kanada, İtalya ve Lüksemburg dün ABD öncülüğündeki anlaşmayı imzaladı ve daha fazla ülkenin bunu takip etmesi bekleniyor. Anlaşmaya göre ABD, Artemis adlı bir projenin parçası olarak ilk kadını 2024 gibi erken bir tarihte aya göndermeye çalışacak. Planlanan aya dönüş, 1960’ların ve 70’lerin Apollo misyonlarını yansıtacak, ancak daha önceki ziyaretlerin aksine, astronotlar kalıcı bir varlık oluşturmaya çalışacaklar.

NASA ayrıca ayın yörüngesinde dönen bir uzay istasyonu olan ve astronotlar için ayın yüzeyine gidip gelirken bir atlama noktası görevi görecek olan Lunar Gateway’i inşa etmeyi planlıyor. Anlaşma, ay da dahil olmak üzere gök cisimlerini ulusal mülkiyet iddialarından muaf tutan mevcut uluslararası düzenlemelere dayanıyor ve gelecekteki ay üsleri etrafında “güvenlik bölgeleri” için bir hüküm ekliyor. Ekleme, ayda faaliyet gösteren ulus devletler arasındaki çatışmayı önlemeyi amaçlıyor ve özel şirketlerin benimsedikleri ay ürünlerinin mülkiyetini talep etmelerine izin verecek. Bununla birlikte, İngiliz delegasyonu, anlaşmanın uluslararası hukukta yasak olan ay yüzeyine el konulabileceği endişelerini dile getirdikten sonra, “güvenlik bölgeleri” kalıcı olmaktan ziyade geçici olacak şekilde ayarlandı. Bununla birlikte, uzayı keşfetme kapasitesine sahip bazı ülkeler anlaşmaya girmedi. Rusya ve Çin, anlaşmanın “fazla ABD merkezli” olduğunu düşündükleri için şimdilik çekimser kalmayı tercih ediyorlar.

ETİKETLER: NASA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.