islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4472
EURO
34,7381
ALTIN
2.429,15
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Irak’ta Müslüman katliamı yapmış paralı askerler Trump tarafından affedildi

Irak’ta Müslüman katliamı yapmış paralı askerler Trump tarafından affedildi
Mirat Haber Ajansı

2014 yılında Iraklı sivilleri katletmekten suçlu bulunan dört Blackwater güvenlik şirketi paralı askeri, ABD Başkanı Donald Trump tarafından paralı askerlerin savaşta kullanılması üzerine uluslararası bir protestoya yol açarak affedildi. Paul Slough, Evan Liberty, Dustin Heard ve Nicholas Slatten, 2007’de Bağdat’ın Nisour Meydanı’ndaki ölümcül bir silahlı saldırıdaki rolleri nedeniyle hapse atıldı. Olay, Amerika’nın Irak’taki savaşının en çirkin noktalarından birine denk düşüyor. Yaklaşık 30 tanığın kendileri aleyhinde ifade vermek için Irak’tan seyahat ettiği uzun bir duruşmanın ardından mahkum edildiler. 2014 yılında Federal Bölge Mahkemesindeki bir jüri, bir nöbetçi konvoyunun kalabalık bir kavşakta aniden ateş etmeye başlamasıyla başlayan çatışmada 17 Iraklı sivilin hayatını kaybetmesinin bir savaş alanı trajedisi değil, bir suç eyleminin sonucu olduğunu tespit etti. Slough, Liberty ve Heard, 2014 yılında birden fazla keyfi adam öldürmeye teşebbüs suçlarından hüküm giydi. İlk ateş etmeye başlayan Slatten, birinci derece cinayetten suçlu bulundu. Slattern ömür boyu hapse, diğerleri ise 30 yıl hapse mahkum edildi.

İlk kovuşturma, Irak’ta öfkeye yol açan bir federal yargıç tarafından atıldı, ancak o zamanki başkan yardımcısı Joe Biden, 2015’te başarılı olan yeni bir kovuşturma başlatacağına söz verdi. Dört adamın şok edici affı, diğer düzinelerce af arasında ABD başkanının görev süresinin son birkaç haftasında aklamak istedikleriyle ilgili tartışmalı bir durum. Aklanacaklar arasında Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ın da  olduğu bildirildi. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin ulusal güvenlik projesinin yöneticisi Hina Shamsi, affı kınadı. Saldırıların Irak’ta yıkıma, Amerika’da utanç ve korkuya ve dünya çapında bir skandala neden olduğunu söyledi. Başkan Trump, Iraklı kurbanların anısına hakaret ediyor ve bu eylemle makamını daha da küçültüyor düşüncesi yaygın. Pulitzer Ödüllü gazeteci ve Intercept’in kurucu ortağı Glenn Greenwald, bir tweet’inde affı “grotesk” olarak nitelendirdi. Greenwald, 2013 yılında Casusluk Yasası kapsamında suçlanan eski Ulusal Güvenlik Ajansı yüklenicisi Edward Snowden’ın gizli hükümet gözetim programlarının ayrıntılarını ifşa etmesine ve İngiltere’den ABD’ye iade edilmesiyle karşı karşıya olan WikiLeaks yayıncısı Julian Assange’a değindi.

Irak’ı tanıyaşım;

Resmi adıyla Irak Cumhuriyeti olarak bilinen ülke Orta Doğu’da yer almaktadır. Kuzeyinde Türkiye, batısında Suriye, güneyinde Suudi Arabistan, doğusunda İran yer almaktadır. Ülke nüfusu yaklaşık 39 milyon olup, nüfusun % 90 Müslümandır. Kişi başına düşen milli gelir 6,491 dolardır. Ülke belirli dönemlerde, İngiltere ve Fransa gibi farklı devletlerin mandasına girmiştir. Ülke federal parlamenter cumhuriyet rejimi ile yönetilmektedir.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.