islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4236
EURO
34,7598
ALTIN
2.425,78
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Aşırı kış soğuğu tehlikesine karşı Moğol çobanlara destek

Aşırı kış soğuğu tehlikesine karşı Moğol çobanlara destek
Mirat Haber Ajansı

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu, Moğolistan’a yüzlerce çobanın hayatlarını ve geçim kaynaklarını hava koşullarına karşı korumak için acil durum fonu sağladı. Ulusal hava durumu ajansı, ülkenin kayıtlardaki en sert kışlarından biriyle karşı karşıya olduğunu tahmin etti. Moğolistan Ulusal Meteoroloji ve Çevre İzleme Ajansı, sıcaklıkların günler boyunca eksi 50 santigrat dereceye kadar düşeceği tahminiyle, ülkenin yüzde 60’ından fazlasının aşırı kış riski altında olduğu konusunda uyarıda bulundu. Uluslararası Kızılhaç/Kızılay, Afet Yardımı Acil Durum Fonundan yaklaşık 314.000 $ çıkardığını açıkladı. 2.000 çoban aileye nakit hibe ve hayvan bakım kitleri ile yardım etmek hedefleniyor.

Moğolistan’a aktarılan fonlar, Uluslararası Kızılhaç/Kızılay’ın Hava tahminlerini ve risk analizlerini birleştirmek için bilimsel ortaklarla birlikte çalıştığı Tahmin Temelli Finansmanının bir parçası. Böylece afetlerde erken finansman sağlayabilir ve iklimle ilgili insani felaketleri hafifletmeye ve hatta önlemeye yardımcı olabilir. Kızılhaç/Kızılay’ın Bölgesel Tahmine Dayalı Finansman Koordinatörü Raymond Zingg, yalnızca felaketlerin vurmasını beklemek artık bir seçenek değil, dedi. İklim değişikliği, daha sık ve ciddi felaketler getiriyor ve ileriye dönük eylem yaklaşımımız, toplulukların hava olaylarına tepki vermekte, bu acil durumlar ortaya çıkmadan önce hazırlanmalarına ve hafifletmeye geçmelerine yardımcı oluyor.

Şiddetli kış, et ve sütünden yiyecek için hayvanlarına güvenen çoban aileler için, malzeme satın almak veya okul ücretlerini ödemek için sattıkları kaşmir ve derilerin sağlanamaması açısından yıkıcı olabiliyor. Moğol Kızılhaç Derneği Genel Sekreteri Bolormaa Nordov, Salı günü yaptığı açıklamada, hayvanlarını kaybetmenin sonucunda, hızla yoksulluğa düşebilecekleri anlamına geldiğini söyledi. Aşırı kış binlerce aileye sefalet, açlık ve zorluklar getirerek, birçok kişiyi ülkenin başkenti Ulan Batur dışındaki gecekondu yerleşimlerine taşınmaya zorluyor.

Moğolistan’ın aşırı kışları, ülkenin ücra orta ve güney illerinde yaşayan binlerce çobanın sağlığını ve geçimini tehdit ediyor. Bu durum sadece sert kış soğuğundan değil, yaz aylarında yaşanan kuraklıktan da kaynaklanıyor. Yağmur olmadan çim yetişmez ve çiftçiler çiftlik hayvanlarını beslemek ve kışın hayatta kalmalarına yardımcı olacak yeterli saman yapamazlar. 2010’un son aşırı kışında 11 milyondan fazla hayvan öldü ve binlerce çoban ailesi arazilerini terk etmeye zorlandı. Moğolistan’ın Meteoroloji, Hidroloji ve Çevre Bilgi ve Araştırma Enstitüsü, bu tip olayların daha sık hale geleceğini ve her 10 yılda bir meydana geleceğini öngördü.

Diğer Avrasya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/avrasya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.