islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4003
EURO
34,6587
ALTIN
2.392,12
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

US House, Trump’ın görevden alınmasıyla ilgili tasarıyı Senato’ya gönderdi

US House, Trump’ın görevden alınmasıyla ilgili tasarıyı Senato’ya gönderdi
Mirat Haber Ajansı

Meclis yöneticileri, eski Başkan Donald Trump aleyhine bir suçlama maddesini Senato’ya teslim etti. 6 Ocak’ta Kongre Binası’na yapılan ölümcül saldırıyı kışkırtma suçlamalarıyla ilgili bir duruşma ABD Temsilciler Meclisi, Donald Trump aleyhine Senato’ya yönelik görevden alma makalesinde sunuldu. Bu, Senato’nun eski ABD başkanı aleyhindeki önümüzdeki ay başlaması beklenen davasını resmen başlatan bir adım oldu. Meclis Başkanı Nancy Pelosi tarafından atanan dokuz Meclis yöneticisi, suçlama belgesini dün akşam Senato’ya elden teslim etti. Makale, Trump’ı 6 Ocak’ta Washington DC’deki ABD Kongre Binası’nda yandaşlarından oluşan kalabalık tarafından yapılan yağmalamayla ilgili olarak “ayaklanmayı kışkırtmakla” suçladı. Meclis, 13 Ocak’ta aynı suçlamayla Trump’ı görevden aldı ve onu ABD tarihinde iki kez görevden alınan ilk başkan yaptı.

Anayasa bilimci ve Senato’nun Trump aleyhindeki davasında savcı olarak görev yapacak Temsilciler Meclisi yöneticilerinden Temsilci Jamie Raskin, dün üst meclise yüksek sesle görevden alma makalesini okudu. Resmi adım, 100 senatörün tamamının Temsilciler Meclisi yöneticilerinden ve Trump’ın savunma ekibinden gelen kanıtları ve yasal argümanları dinlemek için jüri olarak oturacağı görevden alma sürecinin deneme aşamasını başlatıyor. Hüküm alması için Senato’nun suçlamada üçte iki çoğunluk sağlaması gerekir. Bu olursa, sonraki bir oylama Trump’ın gelecekte tekrar kamu görevine aday olmasını engelleyebilir.

Senato Demokrat ve Cumhuriyetçi liderler, 8 Şubat haftasında başlaması beklenen duruşma için bir zaman çizelgesi üzerinde anlaştılar. Senatörler Çarşamba günü jüri üyesi olarak yemin edecek ve Senato tarafından eski cumhurbaşkanına çağrıda bulunulacak. Trump, ihlalden önce yaptığı bir konuşmada ve cumhurbaşkanlığı seçiminin kendisinden çalındığına dair defalarca iddialarda bulundu.

Meclis, onu suçlamak için oy kullanmadan önce, Trump, destekçilerinin 6 Ocak’taki mitinginde yaptığı konuşmanın “tamamen uygun” olduğunu söylemişti. Senato geçici başkanı unvanına sahip kıdemli bir Demokrat Senatör Patrick Leahy, duruşmaya Yüksek Mahkeme Yargıcı John Roberts yerine başkanlık edecek. Bazı senatörler Trump’ın Kongre Binası isyanından sorumlu tutulması gerektiğini söylerken, diğerleri eski Cumhuriyetçi cumhurbaşkanının mahkumiyetinin partiye zarar verebileceğinden korkarken, Cumhuriyetçiler bu kez görevden alma konusunda bölünmüş durumdalar.

 Bazı Cumhuriyetçi milletvekilleri, Trump görevden ayrıldıktan sonra görevden alma davası düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu savundu. Meclis yöneticileri, davanın kovuşturulmasını desteklemek için avukatlar Barry Berke ve Joshua Matz’ı tuttu. Hem Berke hem de Matz, 2020’de Trump aleyhine Ukrayna hükümetine baskı yapma girişimleri nedeniyle gücü kötüye kullanma ve adaleti engelleme suçlamalarını içeren Senato’nun ilk görevden alma davasına katıldı. Trump, daha önce politikacıları temsil eden deneyimli bir duruşma avukatı olan Güney Carolina’dan Butch Bowers’ı tuttu. Meclis yöneticilerinin mahkumiyet davasını düzenleyen duruşma öncesi brifingini 2 Şubat’a kadar sunmaları gerekecek. Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Trump’ın savunma avukatı suçlamaya yanıt vermek için aynı süreye sahip olacak. Trump’ın hukuk ekibinin yanıt vermesi için son tarih 8 Şubat.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.