islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Lübnan bankaları: tıbbi malzeme alımı için yeterli fon kalmadı

Lübnan merkez bankası bugün, zorunlu rezervleri kullanılmadan sübvansiyonlu tıbbi ürünlerin ithaline yönelik bir sistemin sürdürülemeyeceğini söyledi ve ilgili makamlardan soruna bir çözüm bulmalarını istedi.

Lübnan bankaları: tıbbi malzeme alımı için yeterli fon kalmadı
Mirat Haber Ajansı

Lübnan merkez bankası bugün, zorunlu rezervleri kullanılmadan sübvansiyonlu tıbbi ürünlerin ithaline yönelik bir sistemin sürdürülemeyeceğini söyledi ve ilgili makamlardan soruna bir çözüm bulmalarını istedi. İstikrarını tehdit eden bir mali krizin pençesinde olan Lübnan, geçen yıldan bu yana akaryakıt, buğday, ilaç ve diğer temel mallara sübvansiyon sağlıyor. Geçici Sağlık Bakanı Hamad Hasan’ın  yaptığı açıklamada, temel ilaçlar için fonların serbest bırakılmasını istemek için bankayı ziyaret ettiğini söyledikten sonra merkez bankası, tıbbi malzemelere sübvansiyonun 1,3 milyar dolarlık maliyetini karşılamak için rezervlerin olmadığını açıkladı. 

The Central Bank of Lebanon [Karan Jain/Flickr]

Lübnan’ın döviz rezervleri, 2019’un sonundaki mali krizin patlamasından önceki 30 milyar dolardan, Mart ayında 15 milyon doların biraz üzerine düştü. Daha geniş sübvansiyon programı yılda yaklaşık 6 milyar dolara mal oluyor. Hasan geçen hafta yerel bir televizyon programında gerekli ilaçların yaklaşık yüzde 50’sinin mevcut olduğunu ancak ithalatçıların depolarında ödeme beklediğini söylemişti. Siyasi felç içinde olan, derinden borçlu olan ve potansiyel bağışçı devletlerden ve kurumlardan para toplamak için mücadele eden Lübnan, sübvansiyonlar için paranın Mayıs ayında biteceğini söyledi. Temel olmayan öğelerin uzun listelerini içeren sübvansiyon sisteminin tasarımı ve uygulanması, tüccarlar ve tüketiciler tarafından israf olarak eleştiriliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.