islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3798
EURO
34,7506
ALTIN
2.409,50
BIST
10.077,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Çin’de insana bulaşan ilk H10N3 virüs vakası

Pekin Ulusal Sağlık Komisyonu, Çin’in doğusundaki Jiangsu eyaletinde 41 yaşındaki bir adamın, H10N3 olarak bilinen nadir bir kuş gribi türü ile ilk insan enfeksiyonu vakası olarak doğrulandığını bildirdi.

Çin’de insana bulaşan ilk H10N3 virüs vakası
Mirat Haber Ajansı

Pekin Ulusal Sağlık Komisyonu, Çin’in doğusundaki Jiangsu eyaletinde 41 yaşındaki bir adamın, H10N3 olarak bilinen nadir bir kuş gribi türü ile ilk insan enfeksiyonu vakası olarak doğrulandığını bildirdi. Çin’de birçok farklı kuş gribi türü mevcut ve bazıları zaman zaman, genellikle kümes hayvanları ile çalışanlar olmak üzere insanları enfekte ediyor. H10N3’ün insanlarda kolayca yayılabileceğine dair bir gösterge yok. Zhenjiang şehrinin bir sakini olan adam, 28 Nisan’da hastaneye kaldırıldı ve 28 Mayıs’ta H10N3 teşhisi kondu. Sağlık komisyonu, adamın nasıl enfekte olduğu hakkında ayrıntı vermedi. Şu anda durumu stabil ve taburcu olmaya hazır. NHC, yakın temaslarının araştırılmasında başka bir vaka bulunmadığını söyledi. H10N3 içeren başka hiçbir insan enfeksiyonu vakasının küresel olarak rapor edilmediği belirtildi.

H10N3 düşük patojenik, bu da kümes hayvanlarında nispeten daha az şiddetli hastalığa neden olması ve büyük ölçekli bir salgına neden olmasının muhtemel olmadığı anlamına geliyor. Dünya Sağlık Örgütü, bu yeni virüsün şu anda insandan insana bulaşma belirtisi olmadığını söyledi. 2018 yılına kadar, çoğunlukla Asya’daki yabani kuşlar ya da su kuşlarında veya Kuzey Amerika’nın bazı sınırlı bölgelerinde olmak üzere virüsün yalnızca 160 izole vakası rapor edildi ve şimdiye kadar da tavuklarda hiç tespit edilmedi. Virüsün genetik verilerinin analiz edilmesi, eski virüslere benzeyip benzemediğini veya farklı virüslerin yeni bir karışımı olup olmadığını belirlemek için gerekli olacak. Çin’de son insan kuş gribi salgını 2016 yılının sonlarında meydana gelmiş ve H7N9 virüsü ile 2017 yılına kadar devam etmişti. BM’nin gıda örgütüne göre H7N9, 2013’ten bu yana 1.668 kişiye bulaştı ve 616 kişiyi öldürdü. Çin’in Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi geçen hafta kümes hayvanları çiftliklerinde, pazarlarda ve yabani kuşlarda daha sıkı gözetim çağrısında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.