islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Parçalı Bulutlu
19°C

AB Bankalardan 5 Trilyonluk Korona Borcu Alacak

AB Bankalardan 5 Trilyonluk Korona Borcu Alacak
29 Mayıs 2020 06:10
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Avrupa Komisyonu Çarşamba günü 750 milyar Euro (yaklaşık 5 trilyon TL) borç almayı teklif etti. Bu borç ile AB ülkelerine, koronavirüs pandemisinden sonra ekonomik toparlanmaya başlaması için hibe ve kredi verilecek. Plan, herkes tarafından onaylanırsa, Avrupa tarihinde bir dönüm noktası olacak. Karşılıklı borç ilk kez büyük bir finansman enstrümanı olarak kullanılacak ve AB’nin daha da büyük vergiler toplamasına yol açacak. Avrupa Merkez Bankası, birliğin finansal istikrarını sağlamak için yapabileceklerinin sınırlarına ulaştığı için iyileşme çabalarının yeniden ateşlenmesini sağlamaya çalışıyor.

Avrupa Birliği’nin hükümeti konumunda olan Avrupa Komisyonu’nun teklifi Paris, Berlin, Roma ve Madrid hükümetlerinin yanısıra Avrupa Parlamentosu’ndan da olumlu tepkiler aldı. AB liderleri yaz tatilinden önce bir anlaşma yapmayı hedeflemeleri gerektiğini söylediler. Başta paranın çoğu İtalya ve İspanya’ya gidiyordu, ancak diğer AB ülkeleri de pandemiden kötü şekilde etkilendi.

Buna karşın mali olarak muhafazakar kuzey ülkeleri, AB’nin tek pazarını korumak için karşılıklı borç alma konusunda direnmekte. Hollanda, İsveç ve Danimarka’nın yanı sıra “tutumlu dörtlüden” biri olan Avusturya, hibelere karşı çıktı ve planı yalnızca müzakerelerin başlangıç ​​noktası olarak nitelendirdi. Fon, AB’nin 2021-27 için 1,1 trilyon Euroluk uzun vadeli bütçesine ek olarak önerilmekte ve tüm AB ülkelerinin ve Avrupa Parlamentosu’nun oybirliğiyle desteklenmesi gerekiyor. Komisyon, borçlanmayı plastik, dijital ticaret, fosil yakıtlar ve büyük holdingler gibi sektörlerden yeni vergiler toplayarak geri ödemeyi planlıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.