islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5680
EURO
34,9959
ALTIN
2.431,33
BIST
9.782,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

AB yüzünden en az 2.000 mülteci hayatını kaybetti

Avrupa gazeteleri ve çeşitli kuruluşlardan alınan verilere dayanan ortak soruşturmalara dayanan rapor, bazı AB ülkelerinin on binlerce sığınmacıyı geri püskürtmek için bir dizi koordineli taktik kullandığını ve AB’nin sınır kuruluşu Frontex tarafından desteklendiğini ortaya koydu.

AB yüzünden en az 2.000 mülteci hayatını kaybetti

Avrupa gazeteleri ve çeşitli kuruluşlardan alınan verilere dayanan ortak soruşturmalara dayanan rapor, bazı AB ülkelerinin on binlerce sığınmacıyı geri püskürtmek için bir dizi koordineli taktik kullandığını ve AB’nin sınır kuruluşu Frontex tarafından desteklendiğini ortaya koydu.

Mirat Haber Ajansı

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinin COVID-19 salgını sırasında Avrupa’ya girmek isteyen sığınmacı ve mültecileri geri püskürtmesi 2.000’den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Avrupa gazeteleri ve çeşitli kuruluşlardan alınan verilere dayanan ortak soruşturmalara dayanan rapor, bazı AB ülkelerinin on binlerce sığınmacıyı geri püskürtmek için bir dizi koordineli taktik kullandığını ve AB’nin sınır kuruluşu Frontex tarafından desteklendiğini ortaya koydu. Özel gemilerin dış kaynak kullanımı, yakalanan mültecilerin dövülmesi ve istismar edilmesi ve mültecilerin denizde terk edilmesini içeren taktikler, yaklaşık 2.000 sığınmacının toplam ölümüyle sonuçlandı. İtalya, Malta, Yunanistan, Hırvatistan ve İspanya gibi AB sınır ülkeleri, salgını sığınmacıların gelişine karşı katı gündemleri hızlandırmak için kullandı.

Greek Police Abuses of Migrants in Athens | HRW

Hırvatistan, sığınmacılara karşı künt fiziksel güç kullanan kilit ülkelerden biri. Raporda, Hırvat polisinin elindeki göçmenlere yönelik işkence, kırbaç, hırsızlık ve cinsel saldırının belgelenmesine atıfta bulunuluyor. Raporda ayrıca, Danimarka Mülteci Konseyi’nin (DRC) salgın başladığından beri Hırvatistan’ın yaklaşık 18.000 sığınmacıyı geri püskürttüğünü gösteren istatistiklerine de yer verildi. Ölümlerden sorumlu tutulan bir diğer önemli AB üyesi ülke Yunanistan’dır. Sınır Şiddet İzleme Ağı (BVMN), Yunanistan’ın geçen yılın Ocak ayından bu yana kıyılarından 6.230 sığınmacıyı geri püskürttüğünü bildirdi. 

Raporda, Yunan makamlarının mültecilere karşı orantısız ve aşırı güç kullanması gösteriliyor. Ayrıca Ağustos ayında Yunanistan’ın 1.000 mülteciyi gizlice sınır dışı ettiği ve kendilerini korumak için denizde terk ettiği ortaya çıktı. Kullanılan bir başka strateji de, özellikle Malta’nın kullandığı ve geçen Mayıs ayında sızdırılan sesli mesajlarla kanıtlandığı bildirilen mültecileri geri püskürtmek için özel gemilerin görevlendirilmesiydi. AB ülkeleri tarafından sığınmacıların geri itilmesi, hem İtalya hem de Libya’nın göçmen gemisinden gelen mayday çağrısını görmezden gelmesinin ardından, geçen ay denizde kaybolan 130 göçmenin boğulmasından sorumlu olduğu bildirilen Libya gibi AB dışı ülkelerle işbirliğini de içeriyor. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.