islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5720
EURO
34,9922
ALTIN
2.431,91
BIST
9.743,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

ABD dini özgürlüğü ihlal eden devletler listesinde Suudi Arabistan

ABD dini özgürlüğü ihlal eden devletler listesinde Suudi Arabistan
Mirat Haber Ajansı

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin Suudi Arabistan’ı diğer dokuz ülkeyle birlikte dini özgürlüklerin ihlali nedeniyle “özel endişe” devletleri arasında belirlediğini söyledi. Kötü şöhretli listeye giren ülkelerin listesi arasında Burma, Çin, Eritre, İran, Nijerya, Kuzey Kore, Pakistan, Tacikistan ve Türkmenistan bulunuyor. Bunların tümü, sistematik, devam eden, korkunç din özgürlüğü ihlallerine karıştıkları için 1998 tarihli Uluslararası Din Özgürlüğü Yasası kapsamında endişe verici ülkeler olarak kabul edilmekte. Ayrı bir tweet’te Pompeo, ABD’nin din özgürlüğüne olan bağlılığında tereddütsüz davrandığını ve hiçbir ülke veya kuruluşun, inançları nedeniyle cezasız kalan insanlara zulmetmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Bu yıllık atamaların, din özgürlüğü saldırıya uğradığında ABD’nin onu korumak için harekete geçeceğini gösterdiğini söyledi.

Pompeo ayrıca Twitter’da din özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğunu ve Washington’un bu temel hakkı korumak için yeni adımlar attığını söyledi. ABD’li yetkili, Sudan ve Özbekistan’da dini haklar alanında yaşanan olumlu gelişmelerin Washington’u onları listeden çıkarmaya sevk ettiğine dikkat çekti. Suudi Arabistan Krallığı, Sünni İslam’ın resmi devlet dini olduğu İslami bir mutlak monarşi. Gayrimüslimler dinlerini özel olarak uygulamalı ve Suudi vatandaşlığı almalarına izin verilmiyor. Özel bir Suudi yasası tüm vatandaşların Müslüman olmasını şart koşmasa da, Müslüman babalardan doğan çocuklar kanunen Müslüman sayılıyor. İslam’dan başka bir dine geçiş, irtidat olarak kabul ediliyor ve ölümle cezalandırılır. Sünni İslam’a karşı küfür de ölümle cezalandırılıyor, ancak daha yaygın olan ceza uzun bir hapis cezası. Bununla birlikte, Suudi Arabistan’da 1913’ten bu yana irtidat ya da küfür nedeniyle infaza dair teyit edilmiş bir rapor yok.

Suudi Arabistan’ı tanıyalım;

Suudi Arabistan Krallığı, Orta Doğu’nun en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesidir. Irak, Katar, Umman, Yemen, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere kara sınırı mevcuttur. Doğusunda Basra Körfezi, batısında Kızıl Deniz yer almaktadır. Başkenti Riyad’dır. Suudi Arabistan sınırları içerisinde İslam dinin mekânı olan Mekke ve Medine şehirlerini bulundurmaktadır. Ülke nüfusu 33.7 milyondur. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası  786,5 milyar USD, kişi başına düşen milli gelir 23.338,96 USD’dir. 

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.