islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3666
EURO
34,9608
ALTIN
2.325,60
BIST
9.125,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Hindistan yanlısı büyük dezenformasyon kampanyası çökertildi

Hindistan yanlısı büyük dezenformasyon kampanyası çökertildi
Mirat Haber Ajansı

Uluslararası forumlarda Pakistan ve Keşmir’i karalamak için 15 yıllık bir kampanya, Avrupa merkezli bir dezenformasyon gözlemcisi tarafından bozuldu. EU DisinfoLab, 750’den fazla sahte yerel medya kuruluşu ve 10’dan fazla sahte sivil toplum kuruluşuyla AB ve BM’yi hedef alan bir dezenformasyon kampanyası olan Indian Chronicle yayın grubunu ifşa etti. Bunu yapmak için AB’yi taklit ettiler, BM’deki ölü STK’ları bile dirilttiler. Gözlemc kuruluş, sahte medya tarafından üretilen içeriği Güney Asya’da ve dünya genelinde milyonlara ulaşan gerçek medyaya akladı. Bu sahte STK’lar, Yeni Delhi merkezli Srivastava medya grubuna kadar izlendi.

Geçen Aralık ayında, gözlemci kuruluş 65 ülkede faaliyet gösteren Hindistan yanlısı 265 web sitesini ifşa etmişti. Bunlar Avrupa’da Pakistan karşıtı lobicilikten sorumlu bulundular. Rapor, Avrupa Parlamentosu eski başkanı Martin Schulz’un adının nasıl kötüye kullanıldığını anlattı. Konserve yiyeceklerin tanıtımına adanmış bir STK olan Canners International’a başkanlık ettiği bilgisini uydurdular. Gözlemciler, resmi olarak yönettiği iddia edilen STK’nın 2007’de varlığını sonlandırdığını, ancak bir şekilde BM İnsan Hakları Konseyi’nde [UNHRC] Pakistan’a çamur atmak için düzenli olarak bulunduğunu ortaya koydu. Ayrıca, Avrupa’da rekabeti kazanmak için, Cenevre’deki “akredite” kuruluşlar adına BMMYK’da lobicilik yapmak, protesto yapmak ve söz almak için düşünce kuruluşlarını ve STK’ları kullandı. Brüksel’de odak noktası, uluslararası gezilere götürülen ve EU Chronicle gibi sahte yayınlar için köşe yazıları yazmaları istenen Avrupa Parlamentosu Üyeleri (MEP’ler) idi. Yazılar daha sonra Hindistan’ın ulusal video tel ağı ANI tarafından Avrupalıların makaleleri olarak yayınladı. Dezenformasyon ağı, BM tarafından tanınan 10 STK ile çalışan sahte editörler ve gazetecilerle 116 ülkeye yayılmış durumda. Gözlemci kuruluş herhangi bir istihbarat teşkilatının adını vermekten kaçındı ancak Hindistan’a atıfta bulundu. Ölen bir profesör de soruşturmanın merkezinde yer almakta. Ağ, “uluslararası insan hakları hukukunun büyükbabası” olarak bilinen Louis Sohn’u “diriltti”. Sohn 2006’da öldü, ancak Indian Chronicles onu 2007’de UNHRC katılımcısı ve 2011’de Washington DC’deki bir etkinliğin katılımcısı olarak listeledi. Bu rezaetin ortaya çıkmasındaki büyük çaplı ifşaattan ötürü sevinçli olan Pakistan Dışişleri Bakanı Shah Mahmood Qureshi, “Hindistan, dünyanın en büyük dezenformasyon ağının tepesinde yer alırken” ifşa edilmesinin “sürpriz olmadığını” söyledi. Pakistan’ın ulusal güvenlik danışmanı Moeed Yusuf, Hindistan’ın sözde dezenformasyon ağını Pakistan’daki devlet destekli terörizmle ilişkilendirdi. Pakistan geçtiğimiz günlerde BM ve diğer çok taraflı kuruluşlara, ülkedeki yüzlerce terör olayının arkasında Hindistan’ın olduğunu gösteren bir “dosya” yayınlamıştı.

Pakistan’ı tanıyalım;

Pakistan İslam Cumhuriyeti olarak bilinmektedir. Coğrafi olarak Güney Asya’da yer alan bir ülkedir. Afganistan, İran, Hindistan ve Çin gibi ülkeler ile sınır komşusudur. Umman Denizi’ne kıyısı vardır. Başkent İslamad’dır. Pakistan nüfusu 212.228.286 milyon olmasının yanı sıra farklı etnik gruplara mensup olup, nüfusun %90’dan fazlası Müslümandır. 11. Yüzyılda Müslümanlığı kabul eden Pakistan, tarih boyunca farklı yönetim şekillerinde yönetilmiştir. İngiliz sömürgesi Hindistan’ın bağımsızlığa kavuştuğu 1947’de yaşanan bölünme ile Pakistan kuruldu. 1971’e kadar Doğu Pakistan (Bangladeş) ve Batı Pakistan olarak yönetilmekteydi. 1971’ den sonra Batı Pakistan, Pakistan İslam Cumhuriyeti olarak günümüze kadar gelmiştir. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası  1,076 trilyon USD, kişi başına düşen milli gelir 5.160 USD’dir.

Diğer Güney Asya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/guney-asya/

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.