islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

ABD GAZZE’DE YARDIM LİMANI PLANLARKEN HAMAS KAHİRE’DEN ANLAŞMA OLMADAN AYRILIYOR

ABD GAZZE’DE YARDIM LİMANI PLANLARKEN HAMAS KAHİRE’DEN ANLAŞMA OLMADAN AYRILIYOR
11 Mart 2024 09:00
A+
A-

Üst düzey ABD yetkililerine göre, ABD Başkanı Joe Biden, yapacağı konuşmalarda, deniz yoluyla daha fazla insani yardım ulaştırmak için, orduya Gazze Şeridi’nde geçici bir liman kurma emrini verdiğini Kongre’ye bildirmeyi planlıyor. Yetkililer, uygulamaya diğer müttefiklerin de katılacağını söyledi.

Bu, Kahire görüşmelerinin çıkmaza girmesi ve Hamas hareketi heyetinin Mısır, Katar ve ABD’nin arabuluculuğunda Gazze’deki ateşkes konusundaki istişarelerin ardından, Mısır başkentinin ardından geldi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise ateşkes yönünde artan uluslararası baskıya rağmen Gazze’de Hamas’a karşı mücadeleyi sürdüreceği ifade etti.

Agence France-Presse isimli Fransız haber ajansına konuşan Hamas hareketinde yer alan komutan, İsrail’in şu ana kadar verdiği tepkilerden “memnuniyetsizliğini” dile getirdi. Kahire müzakerelerine katılan ve adını açıklamayı reddeden lider şunları söyledi: “İsrail’in ilk tepkileri, gerek düşmanlıkların kalıcı olarak durdurulması, gerekse Hamas’ın barış için belirlediği diğer koşullar açısından asgari taleplerimizi karşılamıyor”.

Öte yandan Hamas, Katar ve Mısır’dan müzakereciler önümüzdeki hafta başlayacak Ramazan ayı öncesinde 40 günlük ateşkes sağlamaya çalıştı. İsrail ise, her şeyden önce kaçırılan ve halen hayatta olan kişilerin isimlerinin bir listesini istediğini söyleyerek müzakerelere katılmak üzere Kahire’ye herhangi bir heyet göndermedi.

ABD Başkanı Joe Biden Hamas’ı, sunulan koşulları kabul etmeye çağırdı. Nitekim Salı günü kendilerinin müttefiki olan İsrail’in işbirliği yaptığını ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması karşılığında ateşkes için “mantıklı bir teklif” yapıldığını söyledi.

İsrail’in Şeride daha fazla yardım yapılmasına izin verme konusundaki isteksizliği nedeniyle Beyaz Saray’da artan hayal kırıklığı artarken, ABD’li bir yetkili, “İsraillileri beklemiyoruz. Bu, Amerikan liderliğini göstermenin zamanıdır” dedi.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili tarafından tüm bu söylenenler ışığında hazırlığı yapılan planla ilgili olarak şunlar eklendi: “Genellikle geçici bir iskele kurularak oluşturulacak olan bu liman, her gün yüzlerce kamyon dolusu ilave yardımın karşılanabileceği kapasiteye sahip olacak.”

Ancak yetkililer bu büyük projenin hayata geçirilmesinin birkaç hafta planlama ve uygulama gerektireceğini ve Doğu Akdeniz’deki Kıbrıs adasından yardım getirecek bir deniz koridorunu da içereceğini açıkladı. Aynı zamanda ordu kuvvetlerinin karada konuşlandırılmayacağını da vurguladı. Askeri personelin yokluğunda limanın nasıl çalışacağını belirtmediler, ancak projenin uygulanmasına Birleşmiş Milletler ve yardım kuruluşlarının yanı sıra ortakların ve müttefiklerin de katılacağını ima ettiler. Amerikalı yetkililer tüm bunların yanında Amerikan yönetiminin şu aşamada İsrail’e askeri yardımı kısıtlama yönünde bir planının bulunmadığını vurgularken, Biden yönetimi İsrail’den bu ay ortasına kadar bir garanti mektubu sunmasını istedi.

Bu sırada Hamas, Kahire’de müzakerelere devam etme sözü verdi ve yaptığı açıklamada, “Hamas hareketi, halkımıza yönelik saldırıların kapsamlı bir şekilde durdurulmasını gerektiren bir anlaşmaya varmak amacıyla gerekli esnekliği gösterdi, ancak işgal güçleri hala bu anlaşmanın bizim lehimize olan hakları sağlamaktan kaçınıyor” dedi. Kaynaklar ise İsrail’in bu görüşmeleri boykot ettiğini, çünkü Hamas’ın hayatta olan tüm rehinelerin isimlerinin yer aldığı bir liste sunma talebini reddettiğini söylemişti. Hamas ise rehinelerin savaş bölgesinin her tarafına dağılmış olduğu göz önüne alındığında, ateşkes olmadan önce bunun imkansız olduğunu söylüyor. Hamas’ın ifade ettiğine göre İsrail, yalnızca rehineleri Gazze’den çıkarmak ve daha fazla yardım getirmek için çatışmaları durdurmak istiyor. Nitekim İsrail, Hamas’ı “ortadan kaldırmadan” çatışmayı bitirmeyeceğini söylüyor.

HABER ÇEVİRİSİ: SONGÜL BAYLU 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

https://www.bbc.com/arabic/articles/c51exwz7ed0o

ETİKETLER: ABD, HAMAS, İsrail, Manşet