islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
45,4002
EURO
53,3613
ALTIN
6.853,66
BIST
14.973,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C

ABD İran’ın nükleer programını tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor

ABD İran’ın nükleer programını tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor
A+
A-

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz, Washington’un İran’ın nükleer programının yalnızca uranyum zenginleştirmesini sınırlamayı değil, tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediğini belirtti. ABD Başkanı Donald Trump’ın 7 Mart’ta İran lideri Ali Hamaney’e bir mektup göndererek, İran’ın nükleer programına ilişkin müzakereleri yeniden başlatma çağrısında bulunduğu ve olası bir askeri harekât konusunda uyarıda bulunduğu bildirildi.

Waltz, CBS News’e verdiği bir mülakatta, “Biz tamamen ortadan kaldırılmasını istiyoruz. İran, nükleer programından tüm dünyanın doğrulayabileceği şeffaf bir şekilde vazgeçmelidir. Tüm seçenekler masada ve İran’ın nükleer emellerinden tamamen vazgeçmesinin zamanı geldi.” ifadelerini kullandı.

İranlı yetkililer, Trump’la müzakere seçeneği konusunda ikiye bölünmüş durumda. Analistler, Tahran’ın özellikle müttefiklerinin dağılması ve bölgedeki nüfuzunun azalması nedeniyle Trump’la müzakere etmek zorunda kaldığını ileri sürüyor. Waltz, Hizbullah, Hamas ve Suriye’nin savunmasının zayıflaması sonucunda İran’ın “1979’dan bu yana en kötü durumda” olduğunu ifade etti.

Bu gelişmeler, ABD’nin özel temsilcisi Steve Witkoff’un, Trump’ın Hamaney’e olası yeni bir nükleer anlaşmayla ilgili mesajının askeri harekâttan kaçınma çabası olduğunu belirtmesinin ardından geldi. Witkoff, “Her şeyi askeri olarak çözmemize gerek yok. İran’a mesajımız şu: Gelin birlikte oturalım ve diyalog ve diplomasi yoluyla doğru çözüme ulaşıp ulaşamayacağımızı görelim.” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Tahran’ın mektubun tehditlerine ve teklifine yakında yanıt vereceğini belirtti. Trump, Tahran’la bir nükleer anlaşmaya açık kapı bırakırken, “maksimum baskı” politikasını yeniden uygulamaya koydu ve İran’ın petrol ihracatını sıfıra indirme çabalarını sürdürdü.

MiratHaber.com – YouTube

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.