islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5876
EURO
34,8072
ALTIN
2.505,62
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

ABD: Katar Krizi Artık Bitsin

ABD: Katar Krizi Artık Bitsin

Amerika Birleşik Devletleri’nin dışişleri bakanı Rex Tillerson, Katar aleyhinde başlatılan yaptırımlarla beşinci ayına giren Basra Körfezi ülkeleri arasındaki krizin artık sona ermesi gerektiğini belirtti.

Bölgede önemli bir yeri olan petrol devi Exxon-Mobil’in eski başkanı T-Rex lakaplı bakan, mevcut Körfez Krizi’nin iktisadi, siyasi ve askeri olarak ülkesine zorluklar çıkarmaya başladığını ifade etti.

Katar’ın 50 katıdan fazla büyük Suudi Arabistan ve 10 katından fazla büyük Birleşik Arap Emrilikleri’nin çullanmasıyla başlayan, Doha rejiminin diz çökmesini hedefleyen ve ancak Türkiye’nin ona arka çıkmasıyla dondurulabilen krizi başlatan Amerika olmuştu.

Kriz, Amerikan Başkanı’nın ilk yurt dışı gezisini Suudi Arabistan’a yapması ve burada Katar’a karşı müeyyidelere olumlu baktığını söylemesine binaen başlamıştı. Trump bunu ardından İsrail’e geçti. Sonrasında tırmandırılan krize, Trump’ın ilk tepkisi de herkes Katar’ı terörist görüyor demek, yani Suud saldırısını desteklemek olmuştu.

Türkiye’nin bu saldırıyı, erzak ve asker yollayarak bertaraf etmesi sonucunda Suudi Arabistan bir işgali göze alamamıştı ve ambargo delinmişti. Bunun ardından şimdi Amerika’nın sanki baştan bu işin içinde yokmuş gibi demeç vermesi hatalıdır.

Yapılması gereken başta Basra Körfezi’ndeki birbirine çok yakın kültürü olan zengin Arap ülkeleri olmak üzere, bütün bölge ülkelerinin yakınlaşması, mezhepöiliğin ötesine geçmesi, biribirini kardeş olarak kucaklaması ve iktisaden birlikte gelişmesidir. Bu bir bütün olarak Amerika’nın da yararınadır.

Faik Emre Özdemir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.