islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3423
EURO
35,1164
ALTIN
2.307,30
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

ABD Orta Asya’dan Birliklerini Çekiyor

ABD Orta Asya’dan Birliklerini Çekiyor
22 Mayıs 2020 22:27
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

ABD, şiddet olayları ve Taliban ve Afgan hükümeti arası barış görüşmeleri başlamamış olsa bile, Şubat ayında kararlaştırıldığı gibi binlerce askerini ve techizatını Afganistan’dan çekmeye devam ediyor. ABD’li yetkililer, Temmuz ayı ortasına kadar birlik seviyelerini 8.600’e düşürme vaadine bağlı kalıyor ve önümüzdeki baharda tüm Amerikan ve müttefik güçleri ülkeyi terk ederek Amerika’nın en uzun 20 yıllık savaşını sona erdirecekler. Yine de barış kesin değil. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Ghani, hükümetinin sivillere yönelik bir dizi yıkıcı saldırının ardından Taliban’a yönelik saldırıya geri döndüğünü söyledi. Bu, ABD’de, Amerika Birleşik Devletleri’nin El Kaide ve Afgan DAEŞ’i gibi aşırılık yanlısı grupların ABD’ye saldırmak için elverişli ortam oluşturmasını önlemek için Afganistan’da askeri ve istihbarat varlığını sürdürmesi gerektiğini vurgulayan bazı milletvekillerini harakete geçirdi.

Katar Doha anlaşmasında ABD savunma yetkilileri aylariçinde personellerini 8.600’e düşürmek istediklerini söylemişti. Bu, Trump göreve başladığında Afgan güçlerini destekleyen ve terörle mücadele operasyonlarını yürüten yaklaşık birlik sayısı. Doha anlaşması o zaman Afganistan’ın onlarca yıllık savaşta barış için en iyi şansı olarak görülüyor. Bununla birlikte, Amerikalı yetkililer Doha anlaşmasını, ABD’nin barışa katılımını sona erdirmenin bir yolu olarak değil, barışın kalıcılığı için bir yol olarak inşa ettiler. Uzmanlar, geri çekilmenin Taliban güvencelerine tabi olduğunu, ancak barış anlaşmasını gerektirmediğini söylüyor. Anlaşma ABD tarafından Taliban’ı DAEŞ’e karşı mücadeleye dahil etmenin bir yolu olarak görülüyor. Amerikan ordusu grubun Afgan üyelerini Taliban’dan daha büyük bir tehdit olarak görüyor. ABD sadece askeri güçleri değil tüm istihbarat teşkilatı personelini, özel güvenlik yüklenicilerini, eğitmenleri ve danışmanları da geri çekşyor. Türkiye’nin bulunduğu NATO müttefik kuvvetleri de Afganistan’dan çekilecek. Uzmanlar bunu ABD’nin ülkeyi Taliban’ın kendisine yakın unsurlarına satması olarak yorumluyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.