islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4708
EURO
34,5326
ALTIN
2.472,05
BIST
9.567,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Afgan Liderler Güç Paylaşımında Uzlaştı

Afgan Liderler Güç Paylaşımında Uzlaştı
22 Mayıs 2020 22:26
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve siyasi rakibi Abdullah Abdullah güç paylaşımında anlaştı. Her iki lider de Eylül ayında Afganistan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığını iddia etmiş, Abdullah ayrıca seçimlerin hileli olduğunu iddia etmişti. Anlaşmaya göre Abdullah, hükümetin Taliban ile barış anlaşmasına varma çabalarına öncülük edecek. Abdullah yeni kurulan Ulusal Uzlaşma Yüksek Konseyi’ne başkanlık edecek ve ekibinin üyeleri hükümete dahil edilecek. Koalisyon anlaşması, ülkedeki siyasi çalkantıları sona erdirecek ve ülkedeki gelecekteki yönetişim yapısı üzerinde Taliban ile müzakerelerin başlatılmasının önünü açacak.

Abdullah, 2014’te tartışmalı bir cumhurbaşkanlığı seçimini takiben ABD aracılı bir güç paylaşımı anlaşması altında altı yıl boyunca Gani ile birlikte Afganistan’ın baş yöneticisi olarak görev yaptı. Aralık ayında seçim yetkilileri Gani’yi bir ikinci tur oylamayı önlemek için yeterince büyük bir marjla kazanan ilan ettikten sonra Abdullah uluslararası toplum Ghani’nin zaferini tanımasına rağmen kendisini cumhurbaşkanı ilan etti. Hükümetin oluşumu konusundaki anlaşmazlıklar, Kabil ile Taliban arasındaki iç savaşı sona erdirme müzakerelerindeki gecikmeye katkıda bulundu. Müzakereler 10 Mart’ta ABD ile militan grup arasında Şubat ayında imzalanan bir anlaşmanın ardından başlayacaktı. ABD’nin Afganistan temsilcisi Zalmay Khalilzad, Afganistan içi barış görüşmelerine yeniden başlamak için yeni bir tarihin görüşülmekte olduğunu söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.