islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,2646
EURO
36,9489
ALTIN
3.031,32
BIST
8.749,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Mesud Pezeşkiyan İran’ın Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Oldu

Mesud Pezeşkiyan İran’ın Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Oldu
6 Temmuz 2024 12:00
A+
A-

Mesud Pezeşkiyan İran’ın Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Oldu

İran’da Reformist Lider: Mesud Pezeşkiyan

İran’da dün gerçekleşen 14. dönem cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turu tamamlandı. Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, oyların yüzde 53,7’sini alarak İran’ın dokuzuncu cumhurbaşkanı oldu. Seçim, yerel saatle sabah 08.00’de başladı ve üç kez uzatıldı. Oy kullanma işlemi gece 24.00’te sona erdi.

Oy Sayım Süreci ve Sonuçları

İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, seçim sonuçlarını basın toplantısında açıkladı. Ülke genelinde yaklaşık 59 bin merkezde oy kullanıldı ve toplam 30 milyon 530 bin 157 oy sayıldı. Pezeşkiyan, 16 milyon 384 bin 403 oy alarak yüzde 53,7 oy oranına ulaştı. Muhafazakar aday Said Celili ise 13 milyon 538 bin 179 oy ile yüzde 44,4’te kaldı. İkinci tur katılım oranı yüzde 49,8 olarak kaydedildi.

Birinci Turda Düşük Katılım

İran’da 28 Haziran’da yapılan birinci tur cumhurbaşkanı seçiminde adaylardan hiçbiri yüzde 50’yi geçemedi. Reformist aday Mesud Pezeşkiyan oyların yüzde 42,5’ini alırken, muhafazakar aday Said Celili yüzde 38,6 oy aldı. Yüzde 40 ile ülke tarihindeki en düşük katılımlı seçim oldu.

Mesud Pezeşkiyan’ın Hayat Hikayesi

Mesud Pezeşkiyan, 29 Eylül 1954’te Mahabad’da doğdu. İranlı Türk bir aileden gelen Pezeşkiyan, Türk kimliğiyle gurur duyduğunu sıkça dile getirdi. Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra İran-Irak savaşında doktor ve muharip olarak görev yaptı. Savaştan sonra kalp cerrahisi uzmanlığı aldı ve 1994-1999 yıllarında Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü olarak çalıştı. 1994 yılında eşi ve bir oğlunu trafik kazasında kaybeden Pezeşkiyan, kalan çocuklarını tek başına büyüttü.

Siyasi Kariyer ve Reformist Tutum

Pezeşkiyan’ın siyasi kariyeri 1997’de Sağlık Bakanı Yardımcısı olarak başladı. 2001’de Sağlık Bakanı oldu ve 2005’e kadar bu görevde kaldı. 2008’de Tebriz Milletvekili olarak Meclis’e girdi ve o tarihten bu yana beş dönem görev yaptı. 2009’daki olaylardan sonra güvenlik güçlerini eleştirdi ve muhafazakar vekillerle gerginlik yaşadı. 2016’da Meclis Başkan Yardımcısı olarak nükleer anlaşmayı ve Batı ile iyi ilişkileri savundu. 2021’deki seçimlerde adaylığı reddedildi, ancak Mart ayında yeniden Tebriz Milletvekili seçildi.

Ekonomi ve Adalet Vaatleri

Eski Cumhurbaşkanları Hatemi ve Ruhani ile Dışişleri Bakanı Zarif’in desteğini alan Pezeşkiyan, seçim kampanyasında etnik ve mezhebi ayrımcılığı vurguladı. Zorunlu başörtüsü sorununa dikkat çekti ve ekonomi ile adalet konularında reformlar yapacağını vadetti. İnternet yasaklarını kaldıracağını belirtti ve Batı ile daha iyi ilişkiler kurma sözü verdi. Pezeşkiyan, 2005’ten sonra İran’da cumhurbaşkanı seçilen ilk reformist lider oldu…

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.