islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5836
EURO
34,8316
ALTIN
2.411,21
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

ABD Rusya Uzay Savaşını Başlattı

ABD Rusya Uzay Savaşını Başlattı

NASA Direktörü Bill Nelson, kurumun internet sitesinde yayımladığı açıklamada uzay savaşlarının yeniden başladığının işaretini verdi. Nelson,  eski Sovyet uzay aracını yok eden bir anti-uydu füzesinin Rusya tarafından test edilmesinin Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) çalışmasını tehlikeye atabileceğini söyleyerek bunun savaş sebebi olacağın açıkladı.

Nelson, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

“Dışişleri Bakanı Blinken gibi ben de bu sorumsuz ve istikrarsızlaştırıcı eylemden ötürü öfkeliyim. Rusya’nın uzun ve efsanevi insanlı uzay uçuşları geçmişiyle, Rusya’nın yalnızca ISS’deki Amerikalı ve uluslararası ortak astronotları değil, kendi astronotlarını da tehlikeye atması düşünülemez.”

Nelson, Rusların sadece ABD’nin değil aynı zamanda Çin uzay istasyonunu ve gemideki taikonotları da tehdit ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, ABD’nin “Rusya’nın sorumsuz davranışına yanıt vermek” için müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte çalışacağını söyledi.

Tüm sorumlu uzay güçlerini, sorumlu davranış normları geliştirmede bize katılmaya ve Rusya tarafından yürütülenler gibi tehlikeli ve sorumsuz yıkıcı testler yapmaktan kaçınmaya çağırıyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price daha önce Rusya’nın Pazartesi günü “sorumsuzca” yörüngeye doğrudan enjeksiyonlu bir uydu engelleme roketini test ettiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre bu test, ISS için bir tehdit oluşturuyor.

ABD uzay komutanlığı daha sonra Rusya’nın test sırasında Sovyet uydusu Kosmos-1408’i düşürdüğünü açıkladı . ABD ordusuna göre, test, izlenebilen yaklaşık 1.500 enkaz ve izlenemeyen “yüz binlerce” daha küçük enkaz üretti.

Pentagon sözcüsü John Kirby de Rusya’nın uydusavar silah testiyle ilgili endişelerini dile getirdi. Rusya’nın ABD’yi test konusunda uyarmadığını vurguladı.

Moskova, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına henüz yorum yapmadı.

Önceki gün ISS ekibinin, uzay enkazıyla çarpışma tehdidi nedeniyle Soyuz ve Crew Dragon uzay aracına sığındığı bildirilmişti.

ETİKETLER: Pentagon
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.